Bosna i Hercegovina     | 23.05.2019. 12:03 |

Bukvarević pozvao na usvajanje braniteljskog zakona

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 23. svibnja (FENA) - Federalni ministar za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata Salko Bukvarević pozvao je zastupnike u federalnom parlamentu da usvoje zakon o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji, kojeg je u četvrtak u Mostaru Vlada FBiH utvrdila u formi prijedloga i po hitnom postupku uputila u parlamentarnu proceduru.

- Uz ovaj prijedlog, Vlada je na sjednici usvojila i zaključak u kojem se zadužuje Federalno ministarstvo financija da pripremi rebalans proračuna. Vlada je stava da se zajedno u parlamentarnoj proceduri nađu ili na istoj sjednici usvoje, prije svega, rebalans proračuna Federacije BiH za 2019. godinu kako bi se osigurala adektavna sredstva i kako bi primjena ovog zakona počela od 1. srpnja 2019. kako je to zahtjev branitelja - kazao je ministar Bukvarević novinarima.

Napomenuo ja kako je usvojen i zaključak da nakon što se izglasa navedeni zakon, prestaje važiti Sporazum s predstavnicima branitelja o dostignutom obimu prava i sredstava za braniteljsko invalidsku zaštitu jer novi zakon predviđa povećanje stavke za pitanje branitelja.

Bukvarević je istaknuo kako će novim zakonom biti obuhvaćeno oko 20.000 razvojačenih branitelja te da je za njegovu realizaciju u tijeku jedne godine potrebno osigurati dodatnih 50 milijuna maraka.

- Krajnje je vrijeme da se donese ovaj zakon kojega ta populacija nema od 2010. godine. Znamo da se radi o jednoj vrlo važnoj kategoriji građana koja je dala veliki doprinos u obrani Bosne i Hercegovine - poručio je ministar Bukvarević.

Razvojačeni branitelji i članovi njihovih obitelji mogu ostvariti više prava na osnovu novog zakona. Riječ je o pravima na zdravstvenu zaštitu, liječenje u inozemstvu, banjsko i klimatsko liječenje, jednokratnu novčanu pomoć za liječenje, prednost u korištenju usluga zdravstvenih ustanova, troškove prijevoza za liječenje u drugom kantonu i besplatno liječenje PTSP-a.

Također su osigurani povoljniji uvjeti i prioritet pri zapošljavanju, pomoć u slučaju smrti, novčana egzistencijalna naknada, prijevremeno povoljnije umirovljenje i duži godišnji odmor po osnovu sudjelovanja u oružanim snagama.

Egzistencijalnom novčanom naknadom bit će obuhvaćeni razvojačeni branitelji koji imaju 57 godina i stariji, a koji su najmanje jednu godinu bili sudionici u oružanim snagama, najmanje jednu godinu na zavodu za nezaposlene i koji nemaju nikakvih drugih prihoda.

Uz ta prava, propisana je i javna objava jedinstvenog registra branitelja i korisnika prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite na web stranici Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Nikšić: Rudnik 'Kreka' na najbolji mogući način odgovorio na 'pruženu ruku Vlade FBiH' (VIDEO)

Nikšić: Rudnik 'Kreka' na najbolji mogući način odgovorio na 'pruženu ruku Vlade FBiH'

Delegacija Vlade Federacije BiH u ponedjeljak u posjeti RMU „Kreka“

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'