Ekonomija     | 23.05.2019. 12:18 |

Značajno učešće INZ-a na skupu o kontroli kvaliteta u prehrambenoj industriji

FENA Saopćenje

ZENICA, 23. maja (FENA) – Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), kao članica Privredne komore Zeničko-dobojskog kantona, aktivno učestvuje u edukacijama, seminarima, okruglim stolovima, koji su predloženi od privrednika, proizvođača.

Sve je to s ciljem uspostavljanja što sveobuhvatnijeg sistema zaštite ljudi, životinja i bilja, što je osnova koncepta "Jedno zdravlje", po kojem je INZ jedinstven na Balkanu, a koji je uobičajen za države zapadne Evrope i SAD-a, saopćeno je iz INZ-a.

Privredna komora ZDK u saradnji sa Vanjskotrgovinskom komorom BiH organizirala je seminar na prijedlog najvećih kompanija prehrambenog sektora, a skupu u Zenici su prisustvovali prerađivači iz Zeničko-dobojskog, Kantona Sarajevo, Zapadnohercegovačkog,  te Unsko-sanskog kantona.

Na skupu pod nazivom "Kontrola kvaliteta proizvoda u prehrambenoj industriji", govorili su  Almir Toroman i Enver Karahmet sa Univerziteta Sarajevo (UNSA), te direktor INZ-a Senad Huseinagić, koji je na skupu učestvovao sa svojim saradnicima iz više oblasti.

 - Kada je u pitanju sigurnost hrane na području BiH, rezultate koje imamo, iz onog što je analizirano, trebali bi biti zadovoljni. Oko tri posto analiziranih proizvoda je zdravstveno neispravno, što je dobar i rezultat na nivou Evropske unije. Međutim, imamo problem da, ustvari, pouzdano ne znamo kakvo je zdravstveno stanje hrane, jer je obim kontrole nedovoljan - kaže dr. Huseinagić, ističući kako je, u usporedbi sa prvim susjedima, broj hemijskih analiza hrane u BiH, u odnosu na broj stanovnika, 40 puta manji nego u Hrvatskoj.

Zato, on apeluje, treba podići svijest građana da oni mogu i moraju odlučivati kakve će proizvode dobiti na policama, jer jedini mogu nagraditi ili kazniti proizvođače odlukom čije će proizvode konzumirati.

- Onog trenutka kada kupimo proizvod, tada plaćamo i PDV, doprinose, materijalne troškove i plaću radnika. Zato, kao potrošači, imamo pravo da nešto zahtijevamo, ali mi, kao građani BiH, nemamo tu svijest da nešto zahtijevamo, želimo i vršimo izbor proizvoda, rekao je Huseinagić, jer zbog teškog socijalnog stanja građani najčešće odlučuju da kupe jeftiniji proizvod.

Na skupu u Zenici istaknuto je da je sveobuhvatna kontrola, od sirovina, prehrane životinja, njihovog zdravlja, pa do konačnih proizvoda i ljudske ishrane lanac koji se treba i mora kontrolisati u cjelini, jer samo tako možemo imati  sigurne proizvode i zdrave konzumente.

Na skupu Privredne komore okupili su se vodeći prehrambeni proizvođači i prerađivači iz više krajeva BiH, poput „Ovako“, „ZIM“, „Sprind“, „Argeta“, „Vispak“, „Brovis“, Madi“, „Milkos“, Bihaćka pivovara, predstavnici malih obrta, zadruga, obrazovnih institucija i distributera iz cijele FBiH, od Širokog Brijega i Ljubuškog, do Bihaća i Tuzle, saopćeno je iz INZ-a.

Prema podacima PKZDK, vodeća privredna grana u ZDK je prerađivačka industrija sa 2,3 milijarde KM prihoda i više od 24.000 zaposlenih. U okviru prerađivačke industrije, proizvodnja prehrambenih proizvoda je jedan od značajnijih faktora razvoja Kantona sa više od 70 kompanija koje godišnje ostvare prihode od preko 450 miliona KM. ZDK je apsolutni lider u proizvodnji i preradi pilećeg mesa u BiH, a bilježi se i rast kapaciteta za proizvodnju meda, kao i najveći broj aktivnih pčelara i pčelinjih društava.

(FENA) D. V.

INZ

Vezane vijesti

UN-ov Dan zemljišta - Centimetar tla koji se stvara hiljadu godina, ljudi zagade za nekoliko minuta

U fokusu ovogodišnjeg obilježavanja dostupnosti edukacije o šećernoj bolest

INZ povodom Svjetskog dana hrane - Vodu tretirati kao da nam život i hrana ovise o tome

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo