Kultura     | 23.05.2019. 12:54 |

Večer Boke sljedećeg tjedna u Mostaru

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 23. svibnja (FENA) - Hrvatsko kulturno društvo Napredak - Glavna podružnica Mostar u četvrtak, 30. svibnja, u 19 sati u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru organizira predstavljanje knjiga prof. dr. sc. Vande Babić "Kulturno pamćenje-ogledi o hrvatskoj kulturi i književnosti Boke" i "Boka kotorska, zaljev svetaca i hrvatske kulture" i premijeru dokumentarnog filma "Kad splasnu jedra", scenarista i redatelja Bože Vodopije.

Uz autore Babić i Vodopiju, u promociji sudjeluju i prof. dr. Franjo Topić, predsjednik HKD Napredak, prof. dr. Miroslav Palameta, bivši predsjednik HKD Napredak-Glavna podružnica Mostar, a moderator je Miroslav Landeka, dopredsjednik HKD Napredak - Glavna podružnica Mostar.

Večer Boke u Mostaru donosi riječju i slikom priču o Zaljevu svetaca koji je neizostavan i vrijedan dio sveukupne hrvatske baštine, navode organizatori.

Svi koji dođu na promociju imat će prigodu čuti zašto je važno posjetiti najjužnija marijanska svetišta crkve u Hrvata, otoke Gospu od Milosti i Gospu od Škrpjela, što je Petar Zrinski radio u Perastu davne 1654., a Matija Zmajević u Rusiji. Tko je Ivo Visin, prvi Hrvat koji je brodom oplovio svijet, i kako se stvarao HKD Napredak i obnovio u Boki 1998.

Ove dvije knjige progovaraju o Hrvatima Boke tijekom svih povijesnih (ne)vremena, hrvatskom kodu u književnosti, ali i o kulturalnom pamćenju koje u sebi nosi kulturu sjećanja kao model proučavanja kultura koje danas ne pripadaju granično Republici Hrvatskoj, ali u sebi temeljno nose pečat hrvatske kulture i neizbrisiv kod pripadanja matičnoj zajednici.

Knjiga "Boka kotorska, zaljev svetaca i hrvatske kulture" svojevrsni je brevijar svakom Hrvatu Boke, kako onom koji je ostao na svom ognjištu tako i onom koji ga je morao ostaviti. Ona je na neki način i udžbenik vodičima u Crnoj Gori i kao takav naći će put ka Zavodu za udžbenike u CG, ali je i putokaz svima koji hodočaste u Zaljev svetaca. On je napisan kako bi se povijesne činjenice sačuvale, otrgle zaboravu, ali i prešućivanju ili iskrivljavanju.

Autorica Vanda Babić, redovita profesorica Sveučilišta u Zadru, koja kroz svoj znanstveni i kulturni rad promiče hrvatski kod rodne joj Boke, ali i međuprožimanja hrvatsko-crnogorske kulture i književnosti. U trećem mandatu je dopredsjednica HKD Napredak Zadar.

Poseban interes i briga su joj autohtoni Hrvati koji su ostali izvan avnojevskih granica i drži ih glavnom okosnicom kulturološke slike hrvatske nacije tako da su joj Bosna, Hercegovina i Boka trokut u kojemu se nalaze bitne kulturološke vrednote hrvatskog naroda koje treba još jače zaštititi i podržati.

Dobitnica je brojnih nagrada od kojih posebno ističe Zahvalnicu Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore za promicanje i očuvanje baštine Hrvata Boke kotorske (2019.).

Dokumentarni film "Kad splasnu jedra", u trajanju od 30 minuta, scenarist i redatelja Bože Vodopije u produkcija HRT, proizvodnja 2004. godine, kroz prizmu življenja i stradanja obitelji Tomić i Brajnović u Dobroti kraj Kotora, oslikava život hrvatske nacionalne zajednice u Boki kotorskoj.

Propašću jedrenjaka završava tzv "zlatno doba Boke kotorske", a nakon Prvog svjetskog rata i stvaranjem Jugoslavije zbog stalnih pritisaka i progona, osobito u doba komunizma, nekoć većinski narod postaje manjina. Na koji način su tamošnji Hrvati unatoč nesklonim povijesnim okolnostima ipak uspjeli očuvati i starodrevnu Kotorsku biskupiju, i svoj nacionalni, vjerski i kulturni identitet?

Božo Vodopija, diplomirani novinar, rođen je 1959. u Močićima, Konavle. Radio je kao direktor i glavni urednik tjednika "Dubrovački vjesnik", upravitelj HRT-a centra Dubrovnik, urednik HTV studija Dubrovnik, novinar-urednik u HRT centru Dubrovnik, generalni konzul RH u Crnoj Gori, voditelj Odjela za medije Dubrovačke biskupije za vrijeme posjeta sv. Ivana Pavla II, bio je član ratnog kriznog stožera općine Dubrovnik za informiranje.

Autor je radijskih serijala "Sjaj zgaženog križa" i "S Hrvatima Boke", zbirke pjesama "Anno domini 1976.".

Vodopija je scenarist i redatelj više od dvadeset dokumentarnih filmova, a najčešće tematike koje je obrađivao su hrvatsko iseljeništvo, Domovinski rat i Crkva u Hrvata.

Prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman dodijelio mu je Spomenicu Domovinskog rata, medalju "Oluja" i Red hrvatskog trolista.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Napredak organizira Tečaj copywritinga i SEO copywritinga

Predstavljena knjige 'Stari most s mjesta događaja' Miroslava Landeke

Čelnici HAZU-a BiH i HKD 'Napredak' o obilježavanju 600 godina rođenja kraljice Kosače

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo