Bosna i Hercegovina     | 23.05.2019. 13:29 |

Zamjenica ambasadora SAD-a posjetila Prirodno-matematički fakultet u Tuzli

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. maja (FENA) - Zamjenica šefa misije Sjedinjenih Američkih Država u BiH Ellen Germain posjetila je danas Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Tuzli.

Germain je razgovarala s uposlenicima i studentima Fakulteta, te s predstavnicima menadžmenta nekolicine tuzlanskih informatičkih kompanija koje podržavaju razvoj Fakulteta.

Dekan Prirodno-matematičkog fakulteta Vedad Pašić izrazio je nadu i želju da će narod i vlada SAD podržati razvoj i reformu sistema visokog obrazovanja u BiH, te dati podršku naporima da se mladim ljudima omogući ostanak u Bosni i Hercegovini kroz motivaciju da se bave matematičkim i prirodnim naukama.

Germain je upoznata s potencijalima studijskih programa Fakulteta, odnosno studija biologije, fizike, hemije, matematike i turizmologije, od kojih svi imaju moderna studijska usmjerenja, usklađena za zahtjevima privrede.

Poseban akcenat u diskusiji Germain je dala razvoju informatičkog sektora, iz kojeg i sama dolazi, te se kroz razgovor sa studentima posebno upoznala s mogućnostima studiranja usmjerenja Teorijska kompjuterska nauka na Odsjeku za matematiku Prirodno-matematičkog fakulteta, kojem su poslodavci iz IT sektora širom Tuzlanskog kantona dali bezrezervnu podršku.

Predstavnici tuzlanskih kompanija Cape Ann Enterprises Boston/Tuzla Adnan Mešalić, Leftor d.o.o. Tuzla Vernes Šiljegović i DCCS d.o.o. Tuzla Anel Kalajevac, predočili su iskustva u razvoju svojih kompanija u zadnjim godinama intenzivnog informatičkog razvoja Tuzle, te iskazali zadovoljstvo u zapošljavanju kadra koji proizvodi Fakultet i Univerzitet u Tuzli u cjelini. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Delić inicira saradnju s univerzitetima za unaprjeđenje socijalnog rada i statusa socijalnih radnika

Svečanom akademijom obilježeno 47 godina postojanja Univerziteta u Tuzli

Konaković se sastao sa studentima Univeziteta u Tuzli

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta