Bosna i Hercegovina     | 23.05.2019. 12:45 |

Vlada razmatrala izvještaj o inspekcijskom nadzoru u oblasti matičnih knjiga

FENA Saopćenje

MOSTAR, 23. svibnja (FENA) - Vlada FBiH je usvojila izvještaj o inspekcijskom nadzoru koji su proveli federalni inspektor u oblasti matičnih knjiga i zadužila federalne i kantonalne inspektore da, na osnovu prethodne analize stanja i procjene rizika, pripreme Godišnji program inspekcijskog nadzora s ciljem osiguranja pravilnog i potpunog inspekcijskog nadzora.

Analizom stanja i procjene rizika kantonalni inspektori su dužni da obuhvate i pitanja koja se odnose na osobno ime i porodične odnose koje su iz nadležnosti organa starateljstva, a za koje se činjenice i podaci upisuju u matične knjige, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova zaduženo je da donese izmjene i dopune Pravilnika o sadržaju, načinu i postupku vršenja inspekcijskog nadzora u oblasti matičnih knjiga, kako bi bila utvrđena metodologija izrade analize stanja i procjene rizika u ovoj oblasti, te druga pitanja koja se odnose na inspekcijski nadzor, a na osnovu primjedbi i sugestija koje dostave federalni i kantonalni inspektori.

Ovo ministarstvo treba planirati zajedničke sastanke federalnih i kantonalnih inspektora o pravilnoj primjeni propisa iz oblasti matičnih knjiga i ličnog imena, iznalaženja jedinstvenih rješenja za eventualne probleme na terenu i zajedničkog djelovanja federalnih i kantonalnih inspektora.

Vlada je zadužila Agencija za državnu službu FBiH da kontinuirano organizira stručne obuke federalnih i kantonalnih inspektora, kao i predstavnika općina/gradova, kantonalnih ministarstava unutarnjih poslova i organa starateljstva s ciljem zajedničke suradnje i jednoobraznosti u primjeni propisa na području cijele FBiH, te razmjene iskustava i iznalaženja jedinstvenih rješenja.

Tijekom 2018. godine federalni inspektori izvršili su 31 inspekcijski nadzor, od čega 26 redovnih i pet ponovnih nadzora, što je u skladu s planiranim aktivnostima utvrđenih Godišnjim programom inspekcijskog nadzora. Na osnovu nadzora, doneseno je sedam rješenja kojima je naloženo jedanaest mjera za otklanjanje utvrđenih nedostataka i nepravilnosti.

U okviru inspekcijskih nadzora, s obzirom da se radilo o pitanjima primjene Zakona o matičnim knjigama i Zakona o osobnom imenu, Federalno ministarstvo unutarnjih poslova, odnosno federalni inspektori su dali 54 pisana stručna mišljenja i objašnjenja.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Nikšić: Rudnik 'Kreka' na najbolji mogući način odgovorio na 'pruženu ruku Vlade FBiH' (VIDEO)

Nikšić: Rudnik 'Kreka' na najbolji mogući način odgovorio na 'pruženu ruku Vlade FBiH'

Delegacija Vlade Federacije BiH u ponedjeljak u posjeti RMU „Kreka“

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana