Svijet     | 23.05.2019. 13:48 |

Baqeri: Iran će imati uništavajući odgovor na neprijateljski 'avanturizam'

FENA Internet

TEHERAN, 23. maja (FENA) - Napetost između Irana i Sjedinjenih Država je "sukob volja", izjavio je u četvrtak Mohammad Baqeri, viši komandant iranske Revolucionarne garde, ukazujući kako bi bilo kakav neprijateljski "avanturizam" mogao naići na najteži odgovor, izvijestila je novinska agencija Fars.

Napetosti su povećne između dviju zemalja nakon što je Washington poslao masivne  vojne snaga na Bliski istok pokazujući silu protiv onoga što američki dužnosnici kažu da su iranske prijetnje.

"Sučeljavanje  Islamske Republike Iran  sa zlonamjernom vladom Amerike je arena za sukob volje", izjavio je  general-major Mohammad Baqeri, prenosi Reuters.

Ukazao je na bitku tokom iransko-iračkog rata 1980.- 1988. godine kada je Iran pobijedio i rekao kako bi ishod mogao biti poruka da će Iran imati "snažan, porazan i uništavajući odgovor" za bilo koji neprijateljski "avanturizam".

Američki predsjednik Donald Trump objavio je u nedjelju tweet: "Ako se Iran želi boriti, to će biti službeni kraj Irana. Nikad više nemojte prijetiti Sjedinjenim Državama! "

Trump je prošle godine obnovio američke sankcije protiv Irana i pooštrio ih ovog mjeseca, naloživši svim zemljama da zaustave uvoz iranske nafte ili se suoče s vlastitim sankcijama.

Trump želi da Iran dođe na pregovarački stol kako bi postigao novi dogovor s više ograničenja iranskog  nuklearnog i raketnog programa.

Ponavljajući stajalište Irana, glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Irana Keyvan Khosravi izjavio je u četvrtak da "neće biti nikakvih pregovora između Irana i Amerike".

Khosravi je također rekao kako je državna televizija objavila da su dužnosnici iz nekoliko zemalja nedavno posjetili Iran, "uglavnom zastupajući Sjedinjene Države".

Nije objasnio, ali ministar vanjskih poslova Omana, koji je u prošlosti pomogao otvoriti put za pregovore između Irana i Sjedinjenih Država, posjetio je Teheran u ponedjeljak, navodi Reuters.

"Bez iznimke, poruka o moći i otporu iranskog naroda im je prenesena", rekao je.

U Berlinu je jedan njemački diplomatski izvor izjavio za Reuters da je Jens Ploetner, politički direktor u njemačkom Ministarstvu vanjskih poslova bio u Teheranu u četvrtak na sastancima s iranskim dužnosnicima kako bi pokušao sačuvati nuklearni sporazum sa  Iranom iz 2015. i smanjiti napetosti u regiji.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Netanyahu: Borit ću se protiv bilo kakvih američkih sankcija vojnim bataljonima

Iranski predsjednik Raisi od sutra u posjeti Pakistanu

Bombardovana baza proiranskih snaga u Iraku

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta