Kultura     | 23.05.2019. 14:24 |

U Pozorištu mladih Sarajevo krajem maja premijera 'Antigone'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. maja (FENA) - Predstava "Antigona" u režiji Damira Kusture bit će premijerno izvedena u Pozorištu mladih Sarajevo u petak 31. maja, saopćeno je iz te pozorišne kuće.

Direktorica Pozorišta mladih Lelja Panjeta rekla je da je "Antigona" u režiji Damira Kusture primjer funkcionalnog spoja različitih medija i alata umjetničkog izražavanja, prevazilaženja različitosti koje prave ograničenja u razmijevanju jedinstvenih arhetipskih odlika ljudskosti.

- U postratnom društvu, koje ne dozvoljava individualizam, već slijeđenje mentaliteta grupe koja je okovana strahom i mržnjom, a na čijim ruševinama i ostacima trenutno živimo, aktualnost borbe za ispravno, je ispričana na zanimljiv način u izvrsnim glumačkim ostvarenjima - istaknula je, između ostalog, Panjeta.

U predstavi igraju Alisa Čajić Drmać, Edhem Husić, Mario Drmać, Mirza Dervišić, Edin Avdagić, Helena Vuković, a audio deskripciju izvodi Ajla Cabrera.

Dramaturg predstave je Aida Pilav, scenograf Roman Sulejmanpašić, kostimograf Edina Hadžić, scenski pokret je radila Gea Erjavec, dizajner je Sandra Ozimica, a dirigent hora je Željka Andrić. U predstavi učestvuje hor Srednje muzičke škole Sarajevo, a igraju i polaznici radionice scenskih umjetnosti multimedijalnog projekta Centra kulture mladih Sarajevo. Prilagođenje predstave za gluhe i nagluhe osobe, te slijepa i slabovidna lica vodila je Ivana Golijanin.

Nakon premijere, obilježavajući najavu zatvaranja teatarske sezone 2018/19, bit će upriličen specijalni vatreni performans ispred Pozorišta mladih Sarajevo u izvođenju slovenačke plesne umjetnice Gee Erjavec.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

U produkciji iMTM na sceni Pozorišta mladih predstava 'Londonska priča'

Premijera predstave 'Večera budala' 7. novembra u Pozorištu mladih Sarajevo

Četiri nagrade Festivala 'Lutfest' za predstavu 'Ježeva kućica' Pozorišta mladih Sarajevo

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana