Ekonomija     | 23.05.2019. 15:23 |

Arnaut: Prioritet isplata zaostalih poljoprivrednih podsticaja u BPK

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 23. maja (FENA) - Prioritet Ministarstva privrede Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde bit će isplata zaostalih poljoprivrednih podsticaja iz prethodnih godina – potvrdio je resorni ministar u Vladi BPK Mensud Arnaut.  

Po njegovim riječima, Vlada BPK donijela je odluku o isplati podsticaja u poljoprivredi.

- Govorim o dugu iz prethodnih godina, zato što imamo određeni dio sredstava gdje su naši poljoprivredni proizvođači ostvarili podsticaje iz određenih branši, a odnose se na kalendarsku 2017. i 2018. godinu. Na toj sjednici donesena je odluka da svi podsticaji koji su planirani u 2017. godini, budu realizovani u narednom periodu - kazao je Arnaut.

Precizirao je da ukupni iznos dugovanja za 2017. i 2018. godinu iznosi oko 200.000 KM, od čega bi uskoro trebalo biti isplaćen dio u iznosu od oko 50.000 KM. Najavio je da će se uložiti napori da se ostatak dugovanja za podsticaje ravnomjerno rasporedi, kako bi se osigurala njihova isplata u narednom periodu.

- Donijeli smo odluke koje su vezane za goruće probleme poljoprivrednih proizvođača, cijeneći finansijsko stanje budžeta, a prioritet ovog ministarstva i ove Vlade jeste da pokušamo napraviti stabilnost budžeta kako bi nesmetano mogli da izvršavamo svoje redovne obaveze, kao i obaveze prema određenim korisnicima, kako u resoru privrede, tako i u resoru drugih službi i ministarstava – naglasio je.

Kada je riječ o uplati doprinosa za registrovane poljoprivredne proizvođače za 2018. godinu, po riječima Arnauta donesena je odluka da se dugovanja za prvu polovinu 2018. godine isplate u predstojećem periodu.

- Isplatom će također biti obuhvaćeni i dugovanja po ostalim osnovama, kao što su podsticaji za sjetvu žitarica, držanje koka nosilja, uzgoj priplodnih junica, proizvodnja svježeg kravljeg mlijeka, subvencioniranje nabavke poljoprivredne mehanizacije i drugo. Kada je riječ o podsticajima za 2019. godinu, još nisu stvoreni uslovi za provođenje javne rasprave o ovom pitanju, s obzirom na to da je prioritet resornog ministarstva, odnosno Vlade isplata zaostalih dugovanja - kazao je ministar privrede BPK Goražde.

Podsjetio je da su u ovogodišnjem budžetu BPK Goražde u odnosu na 2018. sredstva za podsticaje u poljoprivredi smanjena za oko 550.000 KM. Istakao je da će resorno ministarstvo u narednom periodu, u saradnji s Ministarstvom za finansije i Vladom BPK nastojati iznaći mogućnosti da se isplati što više sredstava za podsticaje po osnovu dugovanja te stvore uslovi za realizaciju podsticaja za ovu godinu.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

EU se slaže sa oštrijim ograničenjima na uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Čitluk: Miletićeva maslinova ulja ostvaruju vrhunske rezultate (VIDEO)

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!