Svijet     | 23.05.2019. 16:58 |

Regionalna tužiteljstva učestvovala na konferenciji za ratne zločine u Beogradu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. maja (FENA) - Delegacije Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, Tužiteljstva Federacije BiH, Tužiteljstva Brčko Distrikta, Kantonalnog tužiteljstva Unsko-sanskog kantona, Državnog odvjetništva Republike Hrvatske i specijaliziranih županijskih tužiteljstava Hrvatske, Specijalnog tužiteljstva Crne Gore, Tužilaštva za ratne zločine Srbije i Ured tužitelja Mehanizma, učestvovali su na Regionalnoj konferenciji tužitelja za ratne zločine održanoj u Beogradu.

Konferenciju, koja je trajala od 20. do 22. maja, sazvalo je Tužilaštvo za ratne zločine Srbije i UNDP u partnerstvu sa Ujedinjenim Kraljevstvom i Italijom.  

Glavna tema razgovora bila je regionalna saradnja u predmetima ratnih zločina. Nakon završetka konferencije, predstavljeni uredi su dali zajedničku izjavu koje odražava njihove glavne zaključke i obaveze.  

Tužiteljstva koja su učestvovala su se složila kako je potrebno provesti više kaznenih progona za ratne zločine počinjene u sukobima u bivšoj Jugoslaviji, te da je međusobna saradnja njihovih ureda ključna za postizanje toga. Trenutno se saradnja suočava s mnogim izazovima koje treba riješiti.  

Kako bi se poboljšala saradnja, tužiteljstva koja su učestvovala su se dogovorila da će identifikovati konkretne slučajeve koji su prikladni za prijenos između njih i započeti potrebne rasprave. Nadalje je dogovoreno da je potrebno podići nivo povjerenja žrtava u regionalnu suradnju.  

U tu svrhu, Tužiteljstvo Mehanizma će po potrebi olakšati napredak u postupanju u prenesenim predmetima. Tužilaštva iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije izrazili su želju da se nastavi kontinuirana pomoć Mehanizma Tužilaštva za izgradnju njihovih kapaciteta i podršku provedbi njihovih mandata.    

Konačno, tužilaštva su naglasila važnost redovne komunikacije, te je stoga Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine ponudilo sazivanje sljedeće konferencije.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Grad Goražde te opštine Čajniče i Pljevlja potpisali izjavu o saradnji na projektima 

Lavrov: Rusija i Kina razgovarat će o dubljoj sigurnosnoj saradnji u Euroaziji

Potpisan Memorandum o razumijevanju između INOBiH i Norveške narodne pomoći

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana