Kultura     | 23.05.2019. 15:46 |

Međunarodna galerija portreta Tuzla digitalizira najznačajnija djela

FENA Maja Nikolić

TUZLA, 23. maja (FENA) - Oko 2.100 djela koje baštini Međunarodna galerija portreta Tuzla uskoro će biti digitalizirano.

Radi se o dvije kolekcije - "Tito u djelima likovnih umjetnika" i "Ismet Mujezinović". Obje su 2013. godine proglašene nacionalnim spomenicima BiH.

Kolekcija "Ismet Mujezinović" broji 2.085 djela i rađena su tehnikom ulja na platnu, crteža i olovke, dok kolekcija "Tito u djelima likovnih umjetnika" broji 85 djela i nju su radili najznačajniji umjetnici bivše Jugoslavije, među kojima i Ismet Mujezinović, Božidar Lah te Božidar Jakac.

Pored te dvije zbirke, bit će digitalizirana i kompletna dokumentarna arhivska građa.

- Riječ je o ukupno 1.000 dokumenata, 300 fotografija, filmova. Susretali smo se i s određenim poteškoćama, jer su slike koje smo obrađivali velikog formata i radili smo s dijelovima slika kako bismo dobili pravi format slike. Sva će digitalizovana građa biti postavljena na našu web stranicu - rekao je Mirza Korlatović iz Međunarodne galerije portreta Tuzla.

Nataša Perić iz Muzeja Sjeveroistočne Bosne kaže da je digitalizacija umjetničkih djela, kao i arhivska građa veoma bitna za sve kulturne radnike koji se bave zaštitom i prezentacijom kulturno-historijskog naslijeđa.

- Digitalizacija je ozbiljan pristup zaštiti našeg kulturnog i historijskog naslijeđa. Također, to je mnogo lakši način prezentovanja umjetničkih djela, historijske građe i dokumentacije. I Muzej Sjeveroistočne Bosne je krenuo s digitalizacijom umjetničkog dijela muzejskog fonda, ali nismo uspjeli završiti proces zbog nedostatka finansijskih sredstava - istaknula je Perić.

Projekat digitlizacije podržalo je Ministarstvo kulture i sporta Federacije BiH.

- Prvi i najvažniji cilj projekta je zaštita ove građe te da se svima, koji nisu fizički u mogućnosti posjetiti izložbu, omogući pristup sadržaju dokumenata koji se nalaze u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla - ustvrdio je Senad Begović iz Centra za kulturu Tuzla.

Osim umjetničkih djela koja će se raditi u digitalnoj formi, postoji još obilje materijala koje će biti digitalizovano, a sortirano je u arhivsku datotetku i hemeroteku koje su za sada u štampanoj formi.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Mesihović: Započeli smo proces digitalizacije Univerziteta u Sarajevu

Pilot projekt Ministarstva finansija KS i Općine Centar - Online plaćanje administrativnih taksi

Prosvjetari i roditelji u Središnjoj Bosni zadovoljni e-dnevnicima (VIDEO)

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom