Svijet     | 23.05.2019. 16:46 |

UNRWA odbacuje američke pokušje da bude lišena mandata

FENA Internet

GAZA, 23. maja (FENA) - Čelnik agencije Ujedinjenih nacija koja sedam decenija pomaže palestinskim izbjeglicama uzvratio je u četvrtak na američki prijedlog da zemlje domaćini preuzmu njene usluge koje je pružala širom Bliskog istoka.

Sugestija američkog bliskoistočnog posrednika Jasona Greenblatta na sjednici Vijeća sigurnossti UN-a u srijedu da UNRWA praktično treba biti raspuštena poljednji je američki napad na agenciju koja je počela s radom u  1950.

Nekada najveći donator UNRWA-e, Sjedinjene Države, prekinule su finansiranje agencije u 2018., nazivajući njenu fiskalnu praksu "nepopravljivo izopačenom" i jačajući napetosti između Palstinaca i administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa.

- Trebamo sarađivati s vladama domaćinima da započnu razgovore o planiranju tranzicije usluga UNRWA-e na vlade zemalja domaćina ili na ostale lokalne ili međunarodne nevladine organizacije na primjeren način - izjavio je Greenblatt nakon što je Vijeće sigurnosti izvjestio čelnik UNRWA-e Pierre Krahenbuhl.

Upitan na konferenciji za novinare u četvrtak u Gazi o Greenblattovim izjavama, Krahenbuhl je kazao da je mandat UNRWA-e pitanje koje mora razmotriti kompletna Generalna skupština UN-a, "ne samo jedna ili dvije pojedinačne članice".

- Stoga, palestinske izbjeglice trebaju upamtiti da je njen mandat zaštićen Generalnom skupštinom, i mi ćemo, naravno, sarađivati s državama članicama kako bismo osigurali nadu u sigurnu obnovu njenog mandata - kazao je  Krahenbuhl, prenosi Reuters.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Francuska spremna da nastavi s finansijskom pomoći za UNRWA

Austin poručio Gallantu: U Gazi broj civilnih žrtava 'previsok', a humanitarna pomoć 'preniska'

Lazzarini: UNRWA ima dovoljno sredstava da obavlja operacije do kraja maja

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo