Kultura     | 23.05.2019. 19:59 |

Projekt D-0 ARK Underground učesnik konferencije o kulturnoj raznolikosti u UN-u

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. maja (FENA) - U sjedištu Ujedinjenih nacija u New Yorku, u povodu Svjetskog dana kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj, koji se obilježava 21. maja, na inicijativu šefa Ureda UNESCO-a u BiH Siniše Šešuma, centrala UNESCO-a delegirala je kao jednog od učesnika ove konferencije na visokom nivou Projekt Bijenale savremene umjetnosti D-0 ARK Underground.

Uvodne riječi pred otvaranje događaja uputili su predsjednica Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Maria Fernanda Espinosa Garces i pomoćnik generalne direktorice UNESCO za kulturu Ernesto Ottone R.

U sklopu događaja održana su dva panela, a govornici su bili direktor Solomon R. Guggenheim Muzeja i Fondacija Richard Armstrong, British Council director arts Kate Arthurs, ministri kulture iz Argentine, Kolumbije, Urugvaja, Burkine Faso, Jamajke i drugi mnogobrojni predstavnici umjetničkih i kulturnih organizacija iz Kanade, Australije, Perua, Katara ...

Prijepodnevni panel ticao se tema kulturne raznolikosti kao zajedničko naslijeđe čovječanstva te kultura i edukacija - osnove održivosti, dok se naredni panel bavio temom kultura kao poluga za promjene, inovacije, osnaživanje, jednakost.

Izlaganje na panelu imao je i osnivač i direktor Projekta Bijenale Edo Hozić, koji je upoznao učesnike konferencije o Projektu, na koji način kultura može napraviti društvene promjene te kako možemo graditi kulturu održivog razvoja za sadašnje i buduće generacije pretvarajući javni prostor u mjesto dijaloga.

Hozić je poziv za učešće na konferenciji dobio od predsjednice Generalne skupštine UN-a Marie Fernande Espinosa Garces, saopćeno je iz Direkcije Projekta Bijenale.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Vučić: Krajem travnja na dnevnom redu UN-a rezolucija o genocidu u Srebrenici

Lazzarini: U Gazi se stvara generacija 'izgubljene djece'

Komšić: Visoki predstavnik usporio napredak Bosne i Hercegovine unutar evropskih integracija

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'