Bosna i Hercegovina     | 24.05.2019. 08:51 |

Vanredna sjednica VSTVBiH - Podrška Tegeltiji

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. maja (FENA) – Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) jučer je na vanrednoj sjednici razmatralo Informaciju predsjednika VSTV-a BiH povodom trenutne situacije u pravosuđu te usvojilo niz zaključaka. 

Vijeće je dalo punu podršku i povjerenje predsjedniku Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine Milanu Tegeltiji, u daljem obavljanju njegovih dužnosti.

Pozvalo je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da, što je prije moguće, provede efikasnu i detaljnu provjeru svih navoda iz teksta objavljenog u on-line magazinu "Žurnal“  i donese tužilačku odluku.

Vijeće je donijelo odluku da se sve prijave koje su upućene tužilaštvima, u kojima se spominju nosioci pravosudnih funkcija, imaju smatrati prioritetom.

Poziva Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH da pažljivo prati poštivanje Kodeksa sudijske i Kodeksa tužilačke etike od strane nosilaca pravosudnih funkcija, u svim njegovim segmentima, i posebno prati istupe nosilaca pravosudnih funkcija u medijima, te da, ukoliko uoči kršenje tih kodeksa, promptno poduzima adekvatne mjere.

VSTVBiH konstatuje da potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine Ružica Jukić, na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine, nikada nije za kolege Gorana Nezirovića, Branka Perića i Tomislava Ljubića, upotrijebila izraz „trećerazredni službenici“.

Služba za informisanje Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine će na adekvatan način snimati sva obraćanja predsjednika, potpredsjednika ili članova Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine medijima, u cilju obezbjeđivanja njihove autentičnosti, zaključeno je na venrednoj sjednici, saopćeno je iz VSTVBiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Visoka pravosudna delegacija Republike Turske u posjeti VSTV-u BiH

VSTV potvrdio smjenu Kajmaković na poziciju državne tužiteljice

VSTV osudilo zloupotrebu portala za neprimjereno pisanje o nosiocima pravosudnih funkcija

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije