Svijet     | 24.05.2019. 09:47 |

Bijela kuća naredila razmatranje obavještajnih podataka o Trumpovoj kampanji

FENA Internet

WASHINGTON, 24, maja (FENA) - Bijela kuća naredila je američkim obavještajnim agencijama da pomognu državnom tužiocu Williamu Barru u razmatranju obavještajnih podataka vezanih za predizbornu kampanju predsjednika Donalda Trumpa iz 2016. godine, istovremeno omogućujući Barru da skine veo tajne s obavještajnih materijala.

Na zahtjev i preporuku Barra, Trump je naredio obavještajnoj zajednici da "brzo i potpuno sarađuje" s istragom državnog tužioca nadzornih aktivnosti tokom predsjedničkih izbora 2016. godine, navodi u saopćenju glasnogovornica Bijele Kuće Sarah Sanders.

Predsjednik Trump u više je navrata tvrdio da je njegova kampanja bila "žrtva špijuniranja",  dok je obavještajna zajednica insistirala da je djelovala u skladu sa zakonom tokom istrage navoda o ruskom uplitanju u američke izbore. 

Tokom kongresnog saslušanja prošlog mjeseca, Barr je insistirao da se "špijuniranje desilo" u vrijeme Trumpove predizborne kampanje u 2016., iako je odbio da dodatno pojasni svoje tvrdnje.

Barra su kritikovali bivši direktor CIA-e James Comey i zvaničnici ostalih agencija za provođenje zakona zbog korištenja fraze "špijuniranje" dok je govorio kako su istražitelji nadzirali neke savjetnike u Trumpovom štabu koji su imali ekstenzivne kontakte s Rusima, javili su lokalni mediji, prenosi Xinhua.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

MUP: Nastavljena potraga za tijelom djevojčice Danke Ilić

Istražuje se kako je došlo do odrona u kamenolomu kod Mostara

Osmi dan potrage za Dankom Ilić - istraga u više pravaca

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta