Kultura     | 24.05.2019. 10:13 |

Mustagrudićev 'Povratak anđela' zatvara Mostarsko proljeće

FENA Saopćenje

MOSTAR, 24. svibnja (FENA) - Izložbom umjetnina iz zbirke europskoga kolekcionara mostarskoga podrijetla Srećka Mustagrudića pod nazivom "Povratak anđela", koja će biti upriličena u petak, 31. svibnja, u Galeriji 'Aluminij', zatvorit će se ovogodišnja manifestacija Mostarsko proljeće - Dani Matice hrvatske Mostar.

- Mustagrudić je prvi veliki mostarski kolekcionar, a svoju je strast razvio do neslućenih visina. Njegova ga zbirka svrstava u red poznatih kolekcionara s čvrstim ugledom u cijelomu svijetu. No, dok kolekcionari ljubomorno čuvaju i skrivaju svoje umjetnine, Srećko je drukčiji. Posljednjih dvadesetak godina svojevrsna su priprava za njegov konačni povratak – najavio je izložbu počasni predsjednik Matice hrvatske Mostar, akademik Josip Muselimović.

Dodao je kako je upravo Mustagrudić 2008. godine Mostar darovao prvom numizmatičkom zbirkom, i tada u sklopu Dana Matice hrvatske.

Sudar Mostara s ratom odveo je Srećka iz rodnoga grada, a smiraj je pronašao u slovačkim Piešťanyma. Ono što mu iz tadašnje zbirke nije uništeno, sačuvali su mu širokobriješki franjevci.

- On nije klonuo duhom. Naprotiv, u prisilnomu izgnanstvu prepustio se lutanju svijetom i liječenju svoje senzibilne duše stalnom potragom za umjetninama, obnavljajući svoju ranije započetu odiseju. Danas popis njegova vlasništva premašuje pet tisuća slika, grafika, reljefa, skulptura, fotografija…, a odlučio je kako je vrijeme za povratak doma. Ne samo njegov, nego i tih djela na čijemu svojevrsnom presjeku požrtvovno radi već skoro godinu dana, otkako uglavismo otvorenje ovoga jedinstvenog postava - kazao je direktor Galerije "Aluminij" Darko Juka.

Uz Maticu hrvatsku Mostar i Galeriju Aluminij, na čelu organizacije "Povratka anđela" su slovačko veleposlanstvo i Slovački paraolimpijski odbor.

Srećko Lola Mustagrudić rođen je 1952. u Mostaru. Kolekcionarstvom numizmatike i umjetnina bavi se dulje od 50 godina, a danas je jedan od ozbiljnih kolekcionara europske razine. Nositelje je većega broja povelja, odlikovanja i zahvalnica za doprinos kulturi i promicanju dobroga imena Slovačke Republike u svijetu. Povratak anđela početak je dugog puta povratka "zatočenika umjetnosti" u njegovu rodnu kuću, u mostarski atelje velikoga Ice Voljevice.

Izložba će ostati dostupna za besplatno razgledanje punih mjesec dana, do 28. lipnja, najavili su organizatori.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Mostarskom proljeću i ove godine potpora HT Eroneta

Promocija knjige 'Strateško komuniciranje država' na Mostarskom proljeću

Narodno pozorište RS-a gostuje na Mostarskom proljeću

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo