Ekonomija     | 26.05.2019. 09:35 |

Filipović: Poskupljenje plina udar na privredu, ali i kvalitet zraka u KS

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 26. maja (FENA) - Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Damir Filipović smatra da će najavljeno poskupljenje plina od 29,23 posto uveliko utjecati na privredu KS, pogotovo kada je u pitanju sposobnost i konkurentnost firmi u KS-u.

- Poskupljenje plina definitivno nije u interesu poslodavaca, a imajući u vidu da će doći do poskupljenja brojnih usluga i proizvoda, nisu ni u interesu samih građana. Stoga bi trebalo u potpunosti sagledati spornu odluku, kao i posljedice koje će ista proizvesti – kazao je ministar Filipović.

Kako bi smanjili zagađenje zraka u Kantonu tokom zimskog perioda, resorno ministarstvo je tokom 2018. i 2019. godine iz budžeta KS izdvojilo 701.000 KM.

Vlada i Skupština KS pokrenuli su niz projekata, a jedan od tih projekata je i ponuda građanima da sa alternativnog grijanja pređu na plin.

Vlada KS je također pokrenula projekt subvencioniranje troškova izgradnje novih priključaka stambenih objekata na distributivnu gasnu mrežu.

Filipović je naveo da je putem Javnih poziva za subvencioniranje plinskih priključaka utrošeno 442.000 KM, dok će ostatak u iznosu od 259.000 KM biti utrošeno u 2019. godini. Implementacija tog projekta počela je prošle godine i do sada je subvencioniran 451 plinski priključak.

- U toku Javnog poziva objavljenog u ovoj godini, prikupljeno je 400 prijava, što znači da su građani i dalje zainteresirani za priključenje na plinsku mrežu. Stoga će Ministarstvo izdvojiti dodatna sredstva kako bi se projekt subvencioniranja priključaka mogao implementirati do kraja - rekao je on.

Dodao je da KJKP "Sarajevogas" kao nosilac projekta provodi  procedure javnih poziva za izbor korisnika, izgradnje novih priključaka te puštanja plina u unutrašnje instalacije, pregleda instalacija u objektima i ostale neophodne radnje u skladu sa važećim zakonima, tehničkim propisima i procedurama.

Imajući u vidu najavu poskupljenja plina, a uzimajući u obzir ranija iskustva, on smatra da će se poskupljenje plina sigurno negativno reflektirati i na problematiku zagađenja zraka jer će u slučaju poskupljenja plina svi navedeni projekti postati upitni jer će građani ponovno se vraćati na druge energente, prije svega na drva i ugalj.

Osim građana, kojima će ovo poskupljenje imati direktan učinak na kućni budžet, ministar Filipović kaže kako se može se očekivati da i dio poslovnih i privrednih subjekata izvrši zamjenu energenta, što će kumulativno potaći rast čvrstih čestica koje su najproblematičnije za čistoću zraka u zimskom periodu, a jedino sagorijevanjem prirodnog plina nemamo emisije ovih polutanata.

- Dakle, ako se uključe i ovi indirektni troškovi u vidu zagađenja zraka i uticaja na javno zdravlje i okoliš, realnije  bi se moglo procijeniti kolike će posljedice ovo poskupljenje imati za Kanton Sarajevo - zaključio je ministar Filipović.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Uk i Mesihović obišli gradilište Univerzitetske biblioteke u Sarajevu

KS-Trudnicama od 38. sedmice trudnoće do porođaja biće dovoljna jedna uputnica za preglede i porod

Ministrica Hota-Muminović i sarajevski učenici donacijom cipela podržali projekt 'Stazom sjećanja'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo