Svijet     | 24.05.2019. 15:13 |

Tsipras: Evropski izbori su glasanje o povjerenju grčkoj vladi

FENA Internet

ATINA, 24. maja (FENA) - Grčki premijer Alexis Tsipras izjavio je u petak da izbori za Evropski parlament također predstavljaju glasanje o povjerenju njegovoj politici, a ministar u njegovoj vladi kazao je da su prijevremeni izbori mogući u zavisnosti od rezultata evropskih izbora.

 Tsipras, čiji mandat ističe u oktobru,  u ovom je mjesecu objavio paket poreskih olakšica i beneficija za penzionere. Od 2010. godine žestoko se bori otkako je u njegovoj zemlji izbila dužnička kriza. Njegova stranka Syriza zaostaje za konzervativnom Novom demokratijom u anketama javnosti.

Govoreći za državnu  ERT TV, ljevičarski čelnik izjavio je da smatra nedjeljne evropske izbore glasanjem o povjerenju njegovom planu da ukine mjere štednje u 2019.  i 2020.

Zvanični datum nacionalnih izbora zakazan je za oktobar.

Upitan razmatra li sazivanje prijevremenih izbora u junu i da li to zavisi od rezultata evropskih izbora, Tsipras je kazao: "Ljudi bi u nedjelju mogli glasati za vladu ali će oni glasati za politiku koja će vladati zemljom u narednim godinama".

- Ukoliko se te mjere odbace, sve je otvoreno . Svaki procenat glasova protiv stranke Syriza otvorio bi diskusiju za koju ne mogu reći kako bi završila. Ušli bismo u avanturu - kazao je.

Državni ministar Christoforos Vernadakis, jedan od Tsiprasovih najbližih saveznika, izjavio je da će vlada razmotriti svoje opcije nakon objave rezultata evropskih izbora.

Upitan o mogućnosti održavanja prijevremenih nacionalnih izbora u junu, on je izjavio za lokalnu TV stanicu: "Ne mogu to odbaciti".

Grčka je izašla iz trećeg programa međunarodne pomoći u augustu prošle godine. Dugom opterećena zemlja ispunila je svoje fiskalne ciljeve dogovorene  s međunarodnim kreditorima, omogućavajući Tsiprasu manevarski prostor.

Vladin posljednji paket mjera skoro odmah je izazvao brige među ministrima finansija  eurozone.

Tsipras je kazao da bi ga nedjeljna izborna pobjeda ojačala u pregovorima s kreditorima o ublažavanju mjera štednje, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Izbori u Hrvatskoj: Bračne i rođačke veze hrvatskih političarki i političara

Izbori u Hrvatskoj: Na Veliki petak u ponoć istječe rok za kandidature

Turska opozicija ima za cilj 'zadati udarac' Erdoganu na lokalnim izborima

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom