Kultura     | 26.05.2019. 11:40 |

Mostar i Široki Brijeg domaćini susreta likovnih akademija regije

FENA Saopćenje

MOSTAR, 26. svibnja (FENA) - Konferencijom o kulturnoj suradnji u srijedu, 29. svibnja, u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače započinje ovogodišnje izdanje projekta "Interacademia 2019" na kojem sudjeluju predstavnici devet visokoškolskih likovnih institucija iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije.

Istoga dana s početkom u 20 sati u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti Široki Brijeg bit će otvorena međunarodna likovna izložba na kojoj će se svojim djelima predstaviti 18 umjetnika, najavili su organizatori.

- Ideja okupljanja likovnih akademija datira još od 2011. godine kada smo na okupljanju povodom 40. obljetnice sarajevske Akademije likovnih umjetnosti dekan akademije u Trebinju Marko Musović i ja zajedno došli na ideju okupljanja studenata i profesora različitih akademija na jednom mjestu, odnosno u Mostaru kao središtu Hercegovine. Nekako u isto vrijeme na sličnu ideju su došli iz Udruge građana "Krug" tako da smo se povezali i nastala je prva izložba na kojoj su sudionici bile tri hercegovačke likovne institucije. Iz toga je nastala forma Interacademije i, kako vidimo, to je jedna dobra priča koja odlično funkcionira - kaže dekan Akademije likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu Stjepan Skoko.

Osvrnuvši se na dosadašnje Interacademije, dekan Akademije likovnih umjetnosti u Trebinju Marko Musović izrazio je veliko zadovoljstvo te kazao kako je projekt veliki uspjeh za sve likovne škole regije.

- Interacademia je projekt velikog značaja i zato što ima dva segmenta, dio koji se odnosi na izložbu i teoretski dio koji se odnosi na filozofiju umjetnosti, kretanja u umjetnosti i umjetničke prakse. Suradnja unutar samih akademija svakako postoji i nadam da će u budućnosti biti uključene akademije iz Ljubljane i Skoplja - kaže dekan Musović.

Najvažnije je bilo odrediti put i koncept, a kretanje će se, po njegovim riječima, određivati vremenom jer osim velike volje i želje, materijalna sredstva i mogućnosti su često ograničavajući faktor.

Dekan Skoko navodi da je to, zapravo, jedan akademski krug u kojem je bitno da student osjeti pripadnost i vrijednost, akademski duh i svijest o prisutnosti svih akademija.

- Nesporno je da strane likovne akademije imaju puno više materijalnih sredstava te u tom smislu pružaju studentu više, no trud i zalaganje profesora i studenata s Akademije u Širokom Brijegu je za naš ponos. Mi smo manja sredina i naša priča je tiša, no nastojimo pratiti druge akademije kako bismo poboljšali kvalitetu nastave i pružili studentima najviše što možemo. Materijalna sredstva su uvijek problem studiranja kod nas pogotovo što je ovo jako skup studij - istaknuo je Skoko.

Na ovogodišnjoj Interacademiji, osim širokobriješke i trebinjske akademije, sudjeluju i predstavnici Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo, Akademije umjetnosti Banja Luka, Fakulteta likovnih umjetnosti Cetinje, Akademije likovnih umjetnosti Zagreb, Akademije primijenjenih umjetnosti Rijeka, Fakulteta likovnih umetnosti Beograd i Akademije umetnosti Novi Sad.

S ciljem promoviranja društvene kohezije i raznolikosti u Bosni i Hercegovini ovaj projekt pomaže UN-ov program "Dijalog za budućnost".

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Članovi udruge „Korektiv“ uređuju bunker s pogledom na Široki Brijeg

Usvojen rebalans proračuna Grada Širokog Brijega

Povećana energetske učinkovitosti zgrade Područne škole Rasno

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom