Bosna i Hercegovina     | 26.05.2019. 13:24 |

Održana komemoracija u Trnopolju u znak sjećanja na žrtve logora

FENA Dušica Stanojević

PRIJEDOR, 26. maja (FENA) - U organizaciji Regionalnog saveza udruženja logoraša regije Banja Luka danas je održana komemoracija u znak sjećanja i poštovanja prema žrtvama bivšeg koncentracionog logora Trnopolje, kod Prijedora.

Predsjednik tog saveza i bivši logoraš Omarske, Manjače i Trnopolja Mirsad Duratović kaže da je po evidencijama Haškog tribunala, kao i nekim presudama, kroz logor Trnopolje prošlo oko 23.000 civila, prijedorskih Bošnjaka i Hrvata, a najveći broj njih su bili žene i djeca.

Taj logor je, naglašava, naveden u brojnim domaćim i stranim procesima zbog maltretiranja i ubijanja nesrpskog stanovništva u Prijedoru.

- Trnopolje je tretirano u više procesa koji su vođeni za ratne zločine na prostoru bh.entiteta RS, u predmetima Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Biljana Plavšić...u Haškom tribunalu, kao i u presudama i procesima koji su vođeni za počinioce ratnih zločina u Prijedoru - pojasnio je Duratović novinarima u Prijedoru.

Iz Trnoplja je veliki broj logoraša izveden i ubijen u neposrednoj blizini logora, a najveća grupa je strijeljana na Korićanskim stijenama, na Vlašiću.

Mjesto bivšeg logora Trnopolje još uvijek je neobilježeno.

- Gradske vlasti još uvijek nisu izdale odobrenje, iako je zahtjev podnesen prije nekoliko godina – rekao je Duratović i napomenuo da su od nadležnih u Prijedoru čuli opravdanje da je društveni dom još uvijek u fazi rekonstrukcije i nije im predat na korištenje.

Smatra da je to samo izgovor.

Ranije je također ukazivao da u Prijedoru danas ništa ne podsjeća na 3.000 ubijenih te da je u logoru Trnopolje izgrađen spomenik poginulim borcima vojske RS-a, a u prostorijama gdje su logoraši ubijani, žene i djevojčice silovane, nalaze se i fotografije poginulih boraca koji nisu iz Trnopolja...

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Sutra komemoracija i sahrana književnika Mirsada Bećirbašića

Ademović u Prijedoru: Potreban jači institucionalni odgovor na uznemiravanje povratnika

Mostar: Komemoracija talijanskim novinarima 30. siječnja

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo