Bosna i Hercegovina     | 26.05.2019. 19:03 |

Izetbegović - Sentop: Snažna podrška evroatlantskom putu BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. maja (FENA) - Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Bakir Izetbegović primio je danas predsjednika Velike narodne skupštine Republike Turske Mustafu Sentopa.

U srdačnom i prijateljskom razgovoru predsjedavajući Izetbegović zahvalio je za podršku koju Republika Turska pruža Bosni i Hercegovini u svim integracionim procesima, kao i u obnovi odnosa sa susjednim zemljama u regionu zapadnog Balkana.

Ističući ulogu koju Republika Turska, kao predstavnik islamskih zemalja, ima u Savjetu za implementaciju mira, predsjedavajući Izetbegović posebno je zahvalio za pomoć koju je Republika Turska pružila Bosni i Hercegovini u obnovi ekonomije, kao i u obnovi kulturnog nasljeđa, u šta je Republika Turska uložila stotine miliona eura.

Zahvaljujući se za srdačnu dobrodošlicu, predsjednik Velike narodne skupštine Republike Turske Mustafa Sentop podvukao je da će Republika Turska nastaviti da snažno podržava Bosnu i Hercegovini na putu ka članstvu u NATO-u i Evropskoj uniji.

Ocjenjujući poziv NATO-a Bosni i Hercegovini da preda prvi Nacionalni godišnji program kao izuzetno važan korak, Sentop izrazio je uvjerenje da će aktivacija MAP-a doprinijeti stabilnosti i bržem ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine.

Ističući da očuvanje teritorijalnog integriteta i stabilnosti Bosne i Hercegovine predstavlja prioritet Republike Turske, predsjednik turskog Parlamenta naglasio je da će njegova zemlja nastaviti da ulaže u Bosnu i Hercegovinu.

S tim u vezi, izrazio je uvjerenje da će potpisani novi Sporazum o slobodnoj trgovini doprinijeti da se spoljnotrgovinska razmjena Bosne i Hercegovine i Republike Turske u najskorije vrijeme poveća na milijardu dolara.

Predsjednik Velike narodne skupštine Republike Turske rekao je da je srećan što je prihvaćena inicijativa Republike Turske o izgradnji autoputa Sarajevo – Beograd, te izrazio nadu da će vrlo brzo biti konkretizovan način realizacije i otpočeti izgradnja ovog veoma važnog infrastrukturnog projekta.

Prema riječima Sentopa, Republika Turska radi i na proširenju i povećanju investicija u Bosnu i Hercegovinu, čiji obim u ovom trenutku iznosi oko 200 miliona dolara.

Susretu predsjedavajućeg Izetbegovića sa predsjednikom Velike narodne skupštine Republike Turske Mustafom Sentopom prisustvovao je i predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda PSBiH Asim Sarajlić, saopćeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Turska - Nakon nesreće spašeno 98 osoba zarobljenih u kabinama žičare u Antaliji

Turska ograničava izvoz određenih proizvoda u Izrael zbog napada na Gazu

Turska uvodi ograničenja na izvoz u Izrael

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'