Bosna i Hercegovina     | 27.05.2019. 08:30 |

Reis Kavazović na Baščaršiji organizirao iftar za mlade iz BiH i regije

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 27. maja (FENA) - Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović je za mlade ljude iz Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Srbije, Sandžaka, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske i Kosova u nedjelju organizovao veliki omladinski iftar, u centru Sarajeva, na Baščaršiji.

Države u okruženju, iz kojih su omladinci doputovali na iftar, kako podsjeća agencija MINA, nekada su činile jednu jedinstvenu Islamsku zajednicu sa sjedištem u Sarajevu, na čijem čelu je bio reisu-l-ulema. Iako vjerski život nekih od ovih država više nije pod okriljem i organizacijom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, i dalje su bliske i s njima postoji otvorena saradnja.

Stoga večerašnji omladinski susret ima poseban značaj i simboliku, jer se reisu-l-ulema želio susresti s mladima iz regije, s njima porazgovarati i ohrabriti ih u njihovom radu, te dati podršku njihovim aktivnostima.

On je u svom obraćanju skrenuo pažnju na važnost institucionalnog organiziranja muslimana na ovim prostorima, isključivo kroz instituciju Islamske zajednice, pozivajući mlade da čuvaju islamsku tradiciju Bošnjaka:

- Drago mi je vidjeti da ste iz svih domovinskih zemalja došli u svoju maticu, u našu kolijevku Bosnu. Vaš dolazak iz svih muftijstava u Bosni i Hercegovini, iz Sjeverne Makedonije,  Srbije i Sandžaka, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske i s Kosova je ohrabrenje za sve nas i dokaz da smo svi, i kao muslimani i kao Bošnjaci, jedno tijelo - kazao je Kavazović.

Upozorio je na opasnost "’hladnih vjetrova u Evropi", potičući mlade da preuzmu odgovornost i ne dopuste međusobno razdvajanje, te da i sami preuzmu odgovornost za svoju budućnost, za budućnost naroda raseljenog po Balkanu i svijetu.

- Morat ćete preuzeti odgovornost i za svoju vezu s maticom, s Bosnom. I vi u Bosni i vi izvan nje imate podjednaku odgovornost da na tome radite. Zato je dobro da se upoznajete. Trebate da zajedno studirate, poslujete, da se ženite i udajete. Mnogi rade na tome da vas razdvoje. Mi moramo ulagati još veći trud da oni u tome ne uspiju. Podijeljeni i usitnjeni teško ćemo opstati kada zapušu hladni evropski vjetrovi. A mi znamo kako hladni vjetrovi znaju biti u Evropi – rekao je reisu-l-ulema.'

U svečanom dijelu programa aktivisti Mreže mladih Islamske zajednice prezentirali su ciljeve i svrhu njihovog omladinskog organiziranja.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Organiziran iftar za štićenike i uposlenike Doma za djecu bez roditeljskog staranja Bjelave

Na FIN-u predstavljena Enciklopedije na bosanskom jeziku "Islam kroz hadise"

Predsjednik Diyaneta dr. Ali Erbaš dolazi u posjetu u BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo