Bosna i Hercegovina     | 27.05.2019. 14:31 |

Borenović: Važno je da većinu imaju nedvosmisleno proevropske stranke

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 27. maja (FENA) - Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović smatra da je posebno važno što većinu u novoizabranom Evropskom parlamentu čine nedvosmisleno proevropske stranke, a što garantuje opstanak, razvoj i prosperitet evropskog projekta.

On je čestitao predsjedniku Evropske narodne partije (EPP) Jozefu Dolu pobjedu na okončanim izborima za Evropski parlament.

-U nikad izazovnijoj političkoj situaciji u Evropi, kad su se nad našim lijepim kontinentom nadvili mračni oblaci neodgovornog populizma svih vrsta, obojeni dodatno ksenofobijom i primjetnim deficitom bilo kakve smislene vizije, uspjeli ste ponovo da dobijete najveće povjerenje Evropljana našim idejama slobode, tržišne ekonomije, vladavine prava i tolerancije. To su iste one vrijednosti koje baštini i PDP kao članica Evropske narodne partije i mi vrlo dobro znamo koliko je teško boriti se za te ideje, jer smo jedna od rijetkih političkih partija u RS i BiH koja jasno i odlučno promoviše te vrijednosti - istakao je Borenović.

Značajan je izazov da nova Evropska komisija, kako je saopćeno iz PDP-a, snažnije, dinamičnije i politički odlučnije nastavi proces proširenja Evropske unije na zemlje zapadnog Balkana, jer ovaj prostor ne smije ostati izolovano ostrvo u Evropi.

- Zato, kao izrazita proevropska stranka u regiji, PDP će dati svoj puni doprinos naporima Evropske narodne partije da se kroz organe i institucije EU kreira svima vidljiva i osjetna dinamika evropskih integracija regije kao jedini garant mira, stabilnosti i prosperiteta i na zapadnom Balkanu i u cijeloj Evropi - naglasio je Borenović.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Ambasador Aggeler u Banjoj Luci: Želimo da pomognemo da se smanje političke tenzije u BiH

Skupština Srbije: Lokalni i beogradski izbori 2. lipnja

Plenković: Mi ćemo formirati većinu u Hrvatskom saboru

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu