FENA biznis     | 27.05.2019. 16:56 |

Predstavljen program 23. manifestacije 'Novogradski dani 2019'

FENA Saopćenje

Mnoštvo sadržaja namijenjenih svim generacijama

Ovogodišnja 23. po redu manifestacija „Novogradski dani 2019.“ trajat će od 31. maja do 30. juna, kada će građani imati priliku uživati u mnoštvu raznovrsnih programskih sadržaja, namijenjenih svim generacijama, od najmlađih sugrađana do penzionera.

Manifestacija će početi izložbom panela iz fundusa Gazi Husrev-begove biblioteke „Mevlud u kulturi bh. muslimana“ u Galeriji Općine Novi Grad, najavljeno je na današnjoj konferenciji za medije na kojoj je predstavljen Program Novogradskih dana.

Na više lokacija planirano je održavanja kulturnih, zabavnih i sportskih sadržaja, koji će se odvijati u Centru „Safet Zajko“, Centru za kulturu - vila Hadžihalilovića, platou ispred sportske dvorane Dobrinja, multimedijalnoj sali Općine Novi Grad Sarajevo i drugim lokacijama.

Najavljen je i koncert duhovne muzike na kojem će nastupiti Armin Muzaferija u pratnji tesavvufskog ansambla, zatim članovi hora „Hamza“ i Aziz Alili, trećeg dana Bajrama, 6. maja, u 20 sati u Centru „Safet Zajko“

Koncert zabavne muzike sa Dženanom Lončarevićem održat će se, u petak 28. juna, u 21 sat ispred sportske dvorane Dobrinja. Dan poslije, planiran je koncert klasične muzike u izvedbi orkestra Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, a pod dirigentskom palicom Emira Mejremića. Koncert će se održati u multimedijalnoj sali Općine, u 20 sati.

U Galeriji Općine Novi Grad bit će veliki broj izložbi, stalnih postavki, Gazi Husrev-begove biblioteke, Umjetničke galerije BiH, zatim izložba Indire Kučuk – Sorguč „Sarajke na platnima bh. slikara“, evolucijska prošlost od genetike do kulture.

Događaji poput internacionalnog festivala folklora koji će okupiti veliki broj učesnika iz Sarajeva, BiH i drugih zemalja zasigurno će izazvati pažnju posjetilaca, a i ove godine za penzionere će biti priređeno druženje u Centru „Safet Zajko“, kao i „Porodični dan“ za djecu i njihove roditelje. Omladinske i druge književne večeri održavat će se u Centru za kulturu - vila Hadžihalilovića na Dobrinji.

U saradnji sa Pozorištem mladih, u multimedijalnoj sali,  17. juna, u 12 sati bit će održana dječija pozorišna predstava „Princeza na zrnu graška“ prilagođena gluhoj i nagluhoj i slijepoj i slabovidnoj djeci. Publika će imati priliku pogledati i pozorišnu predstavu SARTR-a “Savršen kroj“, 25. juna, u 19 sati u multimedijalnoj sali Općine.

Na sportskim terenima održat će se domaća i međunarodna takmičenja u sjedećoj odbojci, odbojci, fudbalu, rukometu, košarci u kolicima, tekvandou, karateu, boksu, atletici, šahu, plivanju, a neće izostati ni takmičenja u plesu i streljaštvu.

Dan odbrane općine Novi Grad Sarajevo, 8. juna na Golom brdu

U mjesecu junu obilježit će se 30 značajnih datuma, događaja i ličnosti iz perioda odbrambeno - oslobodilačkog rata od 1992-1995. godine i perioda 1941-1945. godina. Jedna od najznačajnijih aktivnosti je Dan odbrane Općine Novi Grad Sarajevo i bitke za brdo Žuč. Tajib Delalić, potpredsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje ovog značajnog datuma, najavio je da će, u subotu 8. juna, na brdu Žuč, na lokalitetu Golog brda, uz prigodan program i druženje sa borcima biti obilježen jedan od najznačajnijih datuma u odbrani Općine Novi Grad i grada Sarajeva od agresora. Program će početi u 17 sati, gdje će biti upriličen koncert patriotskih pjesama nekadašnje vojne čete, historijski čas i ručak za oko 2.500 posjetilaca. Za građane koji budu željeli prisustvovati ovom događaju bit će obezbijeđen prevoz.

 Ulaz na sve događaje u okviru manifestacije “Novogradski dani 2019” je slobodan.

PRESS OPĆINE

 

Kontakt informacije:

Općina Novi Grad Sarajevo

71000 Sarajevo,  Bulevar Meše Selimovica 97

Tel: ++ 387 33  291 100 
Fax: ++ 387 33 291 278
www.novigradsarajevo.ba

ZA KORIŠTENJE USLUGE FENA.BIZ KONTAKTIRAJTE MARKETING SLUŽBU: marketing@fena.ba.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Posjeta porodici Trnka - Općina Novi Grad u 2024. planirala podršku svim porodicama sa troje djece

Općina Novi Grad Sarajevo subvencionira kamatne stope stambenih kredita za mlade (VIDEO)

Općina Novi Grad sa više od 200 djece svečano obilježila Dan državnosti BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo