Bosna i Hercegovina     | 28.05.2019. 19:37 |

U BiH 80 posto mladih ne razumije pojam ekstremizma

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. maja (FENA) - Centar za društvena istraživanja Global Analitika iz Sarajeva je na konferenciji u hotelu Holiday za predstavnike nadležnih institucija, nevladinog sektora i medija predstavio rezultate projekta pod nazivom NO EXTREMISM, koji je realizovan širom Bosne i Hercegovine uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država.

Na konferenciji, kao završnoj aktivnosti navedenog projekta, predstavljeni su i rezultati istraživanja o podložnosti mladih uticajima ekstremnih ideologija.

Rezultati istraživanja su još jednom naglasili značaj nevladinog sektora, sveobuhvatnog i adekvatnog pristupa u preventivnom pristupu u suprostavljanju ekstremizmu i radikalizaciji.

Voditelj istraživanja i ekspert za sigurnosna pitanja, dr. Safet Mušić, je  u svom izlaganju naglasio da je prema rezultatima istraživanja zabrinjavajuće da 80 posto ispitanika uopšte ne razumije pojam ekstremizma, niti percipira ekstremizam kao negativnu pojavu, niti pojavu koja može ugroziti sigurnost građana. Osim što mladi nisu svjesni opasnosti koje nosi ekstremizam i radikalizacija, rezultati istraživanja su pokazali kako mladi uopće nemaju informacija o već postojećim preventivnim programima.

Takođe su učesnici istraživanja naglasili da aktivnosti koje se sprovode u njihovim zajednicama, nisu prilagođene njihovom uzrastu, ali i da govor mržnje može biti novi faktor radikalizacije, što je novouspostavljena teorija koja je specifična za Bosnu i Hercegovinu.

Istraživanje u kojem je učestvovalo 356 mladih osoba, uzrasta od 18 do 25 godina, sprovedeno je u 16 opština i lokalnih zajednica, sa akcentom na lokacijama na kojima su već zabilježena ekstremistička ponašanja.

Učesnici konferencije su prilikom usvajanja zaključaka, naglasili važnost uključivanja kompetentnih stručnjaka  u ovu  problematika  i u rad sa mladima, ali i razvoj adekvatnog i planskog rada u zajednicama širom Bosne i Hercegovine, s ciljem jačanja otpornosti mladih na ekstremne ideologije, saopćava Global Analitika.

Osim rezultata istraživanja, završnica projekta krunisana je uručivanjem nagrada pobjednicima literarnog i likovnog takmičenja, u kojem su učestvovali učenici osnovnih i srednjih škola iz cijele Bosne i Hercegovine. Pobjednici likovnog takmičenja za učenike osnovnih škola pod nazivom “Nacrtaj svog superheroja” su Škola u bolnici KCUS (područno odjeljenje OŠ “Vrhbosna” Sarajevo), Zijad Avdičević (OŠ Teočak) i Ranija Čampara (OŠ “Skender Kulenović” Sarajevo). Dok su pobjednici iz srednjih škola za literarno takmičenje pod nazivom “Snaga riječi za mir”, Amar Kodro iz Mostara, Dženita Ibišević iz Srebrenice i Ema Brljak iz Žepča.

Predstavnici  Ambasade SAD-a i Global Analitike posjetili su Škola u bolnici, koja egzistira već 15 godina u okviru Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, kako bi uručila nagrade.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

'Razgovoruša' mladih i vlasti 18. travnja u Širokom Brijegu

U Trebinju održana 'Akademija izvrsnosti Most Istok Zapad u Bosni i Hercegovini'

Potpisan sporazum o finansiranju rada Studentskog parlamenta UNSA u iznosu od 30.000 KM

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'