Regija     | 29.05.2019. 14:23 |

Vučić tvrdi da glasnogovornik KFOR-a ne govori istinu o akciji kosovske policije

FENA Agencije

BEOGRAD, 29. svibnja (FENA) - Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić odbacio je u srijedu kao neistinite tvrdnje glasnogovornika KFOR-a Vinchenza Grassa da su vlasti u Srbiji bile obavještene o akciji kosovske policije (KPS) na sjeveru Kosova i da "nije bilo iznenađenja".

"Lijepo neka kaže koga je izvijestio. Ne govori istinu, to je sve. To je lako dokazati", rekao je Vučić novinarima nakon posjeta Vojnoj gimnaziji u Beogradu.

Vučić je ironično dodao kako je KFOR  "možda obavijestio nekog od organizatora oporbenih prosvjeda "1 od pet milijuna" ili nekog od vladika Srpske pravoslavne crkve, ali da "državne organe nije".

On je ustvrdio kako su informacije o jučerašnjoj akciji KPS-a, koju je on sam najavio još 17. svibnja, dobivene "iz obavještajnih izvora". Poručio je će "Srbija zaštiti svoj narod na Kosovu" i da "neće sjediti prekriženih ruku".

"Oni misle završilo se to. Situacija je mnogo gora i teža nego što je bila jučer u ovo vrijeme. Imamo ne samo obavještajne podatke, nego i razgovaramo s našim narodom. Situacija na cijelom Kosovu, što se tiče srpskog življa, mnogo je teža nego jučer", ustvrdio je srbijanski predsjednik.

Vučić je komentirao činjenicu da je u akciji, za koju se tvrdi da je izvedena u sklopu borbe protiv kriminala, uhićeno dvostruko više  Srba nego Albanaca, unatoč strukturi stanovništva po kojoj je na Kosovu i u policiji 14 puta više Albanaca nego Srba. To bi značilo, ocijenio je Vučić, da su "Srbi 28 puta veći kriminalci u policiji, nego Albanci".

Prema Vučićevoj ocjeni, konačni cilj prištinskih vlasti je uhićenje zapovjednika Kosovske policijske službe za sjever Željka Bojića, te daljnja zastrašivanja i iseljavanja Srba s Kosova, prenosi Hina.

Vučić je pozvao kosovske Srbe da budu "jedinstveniji nego ikad dosad" i to iskažu na prosvjedu koji je za danas zakazan u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici.

"Kao srbijanskom predsjedniku obveza mi je da budem uz one koji Srbiju doživljavaju kao svoju domovinu i uz vlastiti narod. Ja sam izabrao svoju stranu - to je Srbija i Srbi na Kosovu. Bit ću uz njih i neću se odvajati od njih ni u mnogo težim trenucima nego što su bili jučer", naglasio je Vučić. 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Srbija: Dio oporbe nije sudjelovao na konzultacijama u Skupštini

MUP Srbije pozvao medije da ne objavljuju netočne i neprovjerene informacije o nestanku djevojčice

Dačić: Kosovo će u svibnju biti primljeno u Vijeće Europe?

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo