Kultura     | 29.05.2019. 17:23 |

Drugo izdanje knjige 'Zatvaranje kruga' Latinke Perović predstavljeno u Sarajevu

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 29. maja (FENA) - U Sarajevu je predstavljeno drugo izdanje knjige „Zatvaranje kruga: ishod rascepa 1971-1972.“ autorice dr. Latinke Perović, povjesničarke i aktivne sudionice političke historije u jednom periodu komunističke Jugoslavije i Srbije.

Prvo izdanje ovog njenog rukopisa promovirano je također u Sarajevu 1991. godine.

Već činjenica da za period političkog sistema na koji se knjiga odnosi nije bilo interesovanja u Beogradu rječita je za jednog od današnjih promotora njene knjige Milivoja Bešlina s beogradskog Instituta za filozofiju i društvenu teoriju, koji se i sam bavio istraživanjem perioda političke historije komunističke Jugoslavije, na koji se djelo Latinke Perović odnosi.

Upravo je ta njena knjiga bila jedna od prvih do koje je Bešlin došao kad se odlučio baviti prilikama sistema od druge polovine šezdesetih godina proteklog stoljeća do ranih sedamdesetih godina, kad je Perović doživjela nesretni politički kraj, isključenjem iz partije na koncu.

Bešlin smatra da „Zatvaranje kruga“ nije samo memoarsko već memoarsko-dokumentarističko djelo jer autorica, kaže on, nije podlegla klasičnoj zamci koja vreba sve memoariste - da najsvjetlije dočaravaju vlastitu pojavu i ulogu naspram drugih likova u djelu. Naprotiv, Perović se suzdržava te slabosti memoarske literature pa je ponudila analitičan i sistematičan rukopis.

Po Bešlinovim riječima, Perović njeno 'zatvaranje kruga' započinje već osmim kongresom Saveza komunista Jugoslavije 1964., kad se javno otvara nacionalno pitanje, a iduće, 1965., dolazi privredna reforma i uskoro politički pad Aleksandra Rankovića, jednog od najbližih saradnika iz vrha Titove Jugoslavije.

'Zatvaranje kruga' autorica nastavlja periodom studentskih demonstracija 1968. kao godine pri čijem je isteku došla na čelo Centralnog komiteta Saveza komunista Srbije.

Moderator na današnjoj promociji Dragan Marković, urednik sarajevske edicije Međunarodna knjiga u čijem je izdanju „Zatvaranje kruga“ objavljeno, smatra da je Perović ponudila u tom djelu izuzetno detaljnu i pronicljivu političku historiju Jugoslavije, u prvom dijelu počev od demonstracije studenata '68. do kasnijeg Titovog pisma kojim se naređuje transformacija Saveza komunista Jugoslavije.

Drugi je period Latinke Perović, harizmatične političke pojave, kao neposredne sudionice historije na mjestu političkog rukovodioca, a treći je njena priča s istim ubjeđenjima kao i prije, kada se poziva na demokratizaciju društva i reforme.

Autorica je danas na promociji izjavila da je njena knjiga tek dokument o jednom periodu istorije, knjiga koju ona ne želi da apsolutizuje, a Milivoj Bešlin dodao da „Zatvaranje kruga“ ne sadrži nijednog momenta revanšizam već racioanalan odnos autorice prema njenom učešću u historiji.

Prema biografiji na internet stranici, Latinka Perović je rođena 1933. godine u Kragujevcu. S 27 godina bila je predsjednica Antifašističkog foruma žena Srbije (AFŽ Srbije), a kasnije i sekretar Centralnog komiteta Saveza komunista Srbije od 1969. do 1972., kada je s tog položaja, zajedno s Markom Nikezićem i suradnicima, smijenjena pod optužbom za anarho-liberalizam.

Od tada radi na proučavanju povijesti savremene srbijanske države. Posvetila se povijesnom istraživanju i postala poznata kao istaknuti stručnjak za srbijansku povijest 19. stoljeća, kao i savremenu povijest Srbije.

 

  

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Promocija knjige 'Osnove zdravstvene njege' Ivone Ljevak

Predstavljena knjige 'Stari most s mjesta događaja' Miroslava Landeke

Predstavljena knjiga 'Osluškujući tišinu' Viktorije Bukovac

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!