Regija     | 29.05.2019. 18:42 |

Đukanović i Pahor: Crna Gora je uzor stabilnosti

FENA Agencije

PODGORICA, 29. maja (FENA) - Predsjednik Slovenije Borut Pahor stigao je danas u zvaničnu posjetu Crnoj Gori, a u Vili Gorica uz najviše državne počasti dočekao ga je crnogorski predsjednik Milo Đukanović.

Dva predsjednika su ocijenila da je Crna Gora lider u evropskim integracijama, uzor stabilnosti te da se teži ka članstvu u EU i evropskom standardu života, prenosi cdm.me.

Crnogorski predsjednik je kazao da su odnosi dvije zemlje odlični.

“Naš prioritet je držati dobar tempo ekonomskog rasta i da naši građani žive evropskim standardom u dogledno vrijeme… Razgovarali smo o regionu i imamo visok stepen podudarnosti u pogledima kako rješavati probleme”, dodao je.

Pahor je poručio da je širenje EU na Zapadni Balkan geopolitičko pitanje.

“To znači da će vjerovatno politička volja za proširenje EU u sljedećih pet godina biti manja i da će naša solidarnost sa vizionarskim pristupom proširenju EU pripomoći da se ovaj dio Zapadnog Balkana prvi put vidi kao neka cjelina i atrakcija, a ne kao strah. To zahtijeva mnogo rada u Briselu i zemljama kandidatima", kazao je Pahor.

Dodao je kako je Crna Gora država koja je najveće pozitivno iznenađenje u pregovorima o napretku.

"Crna Gora je uzor stabilne države. Pregovori teku. Ima komplikacija, ali je tako bilo i sa drugim zemljama koje su pregovarale. Pomoći ćemo Crnoj Gori na putu ka članstvu u EU”, obećao je Pahor.

Planirano je da se Pahor drugog dana zvanične posjete, u četvrtak sastane i s predsjednikom Skupštine Ivanom Brajovićem i premijerom Duškom Markovićem.

Pahor će takođe u pratnji ministra kulture Aleksandra Bogdanovića i gradonačelnika Cetinja Aleksandra Kašćelana obići kulturno-istorijske spomenike na Cetinju, a predviđeno je i njegovo učešce na forumu "To Be Secure" (2BS) u Budvi.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Golob vjeruje da će Plenković formirati novu hrvatsku vladu

Crna Gora: Uhićena direktorica Agencije za sprječavanje korupcije?

Nevladine organizacije traže da Crna Gora sponzorira Rezoluciju UN-a o genocidu u Srebrenici

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'