Svijet     | 30.05.2019. 08:19 |

Turska oslobodila Serkana Golgea, naučnika NASA-e

FENA Internet

ANKARA, 30. maja (FENA) - Turska je u srijedu oslobodila Serkana Golgea, naučnika NASA-e koji ima dvojno američko i tursko državljanstvo, zbog čijeg su se dvogodišnjeg zatočenja pogoršali odnosi između dviju zemalja.

"Pozdravljamo vijest o današnjem puštanju Serkana Golgea iz zatvora", rekla je glasnogovornica američkog State Departmenta, Morgan Ortagus novinarima, prenosi DW.

"Nastavit ćemo pratiti slučaj gospodina Golgea zajedno s onima koji uključuju naše lokalno zaposleno osoblje u Turskoj", kazala je Ortagus aludirajući na pritvor nekoliko američkih zaposlenika u konzulatu i drugih američkih građana u Turskoj zbog optužbi za terorizam.

Serkan Golge je uhapšen u julu 2016. tokom posjeta Turskoj, kada su privođene navodne pristalice imama Fethulaha Gulena, optuženog da stoji iza pokušaja državnog udara tog mjeseca.

Golgeov gotovo trogodišnji pritvor - kao i nekoliko drugih američkih državljana - pogoršao je odnose između Ankare i Washingtona. Golge jeu februaru 2018. osuđen na sedam godina zatvora, uprkos primjedbama State Departmenta da je osuđen bez vjerodostojnih dokaza te protestima zbog njegove zatvorske kazne.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Hrvatska: Sud odbio Horvatinčićev zahtjev za uvjetnim puštanjem

Split: Jednomjesečni zatvor za 13 navijača

Oslobođeno gotovo 300 otetih učenika u Nigeriji

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta