Ekonomija     | 30.05.2019. 13:16 |

Poslovni projekt '100 najvećih' i ove godine okuplja najuspješnije

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 30. maja (FENA) - Poslovni projekt “100 najvećih u BiH”, koji će u Sarajevu u septembru  32. put ugostiti predstavnike najuspješnijih domaćih kompanija i ugledne zvaničnike, tradicionalno afirmira razvoj bosanskohercegovačke privrede i bolji poslovni ambijent, a postao je prepoznatljiv i van granica naše države - istaknuto je danas na pres-konferenciji u Vanjskotrgovinskoj komori BiH (VTKBiH).

Ovaj značajni projekt “Poslovne novine” i ove godine realizuju u saradnji s VTKBiH i analitičkim partnerom LRC d.o.o. iz Sarajeva. Dugoročnu podršku projektu dale su i  Addiko banka d.d. Sarajevo i Euroexpress d.o.o. Banja Luka, s kojima su “Poslovne novine” potpisale ugovor o saradnji.

Direktorica projekta “100 najvećih u BiH” Alena Ahmetspahić – Fočo najavila je višemjesečnu kampanja za najuspješnije kompanije, koja će svoju završnicu imati na gala svečanosti “100 najvećih u BiH” pred više od  450 zvanica. Kompanijama koje budu ostvarile najbolje rezultate u kategorijama po prihodu, izvozu, dobiti i investicijama, kao i najboljima po djelatnostima, bit će dodijeljena posebna priznanja.

Ahmetspahić – Fočo je podsjetila da je projekt “100 najvećih” već izašao iz okvira BiH i postao regionalan prodajom franšize u Crnu Goru i Srbiju.

- Na osnovu 33.097 završnih računa koje su privrednici predali nadležnim agencijama uradit ćemo opsežnu analizu koja će pokazati ko su generatori rasta u BiH. Promocija uspješnog poslovanja kompanija i privrednih potencijala naročito je značajna u vrijeme kada nam je cilj zadržati radnu snagu i mlade da ne napuštaju našu zemlju, dok su rang-liste i analize djelatnosti osnov za donošenje kvalitetnih poslovnih odluka i praćenje ekonomskih kretanja. Značajno je istaknuti da ove godine na rang-listama imamo 315 kompanija koje prošle godine nisu bile rangirane – navela je Ahmetspahić – Fočo.

Dopredsjednik VTKBiH Ahmet Egrlić je kazao da, uprkos nezahvalnoj situaciji u kojoj bh.  kompanije posluju, raduje činjenica da one ipak rastu.

-  U prošloj godini je 33.097 kompanija ostvarilo ukupan prihod od prodaje u iznosu od 69 milijardi KM, što je za pet posto više nego u 2017., dok je prihod od izvoza u 2018. godini iznosio 11 milijardi, a što je u odnosu na 2017. godinu za osam posto više. To bi trebao biti signal svim akterima u državi da trebaju ubrzati reformske procese, te zajedno raditi na smanjenju i ukidanju parafiskalnih nameta, unapređenju poslovne klime, odnosno kreiranju povoljnijeg poslovnog ambijenta, i što je najvažnije, raditi na unapređenju imidža BiH, a sve u cilju pružanja pomoći i podrške našim kompanijama kako bi njihovi rezultati bili još bolji – kazao je Egrlić.

Emil Kučković, izvršni direktor LRC d.o.o. analitičkog partnera na projektu "100 najvećih u BiH", naveo je da preliminarni podaci pokazuju da je rangiranjem obuhvaćeno 737 kompanija, velikih, srednjih i malih, što je dva posto ukupnog broja firmi koje su predale završne račune za 2018. One generišu 45 posto ukupnog prihoda BiH, 62 posto ukupnog izvoza BiH, te zapošljavaju 27 posto radne snage naše zemlje.

Predsjednica Uprave Addiko banke Sanela Pašić je kazala da se ove, kao i prošle godine, veliki broj klijenata ove banke našao  na listama "100 najvećih u BiH", te da je uspjeh njihovih klijenata ujedno i njihov uspjeh.

- Kroz naše poslovanje nastojimo bh. ekonomiju učiniti jačom i zdravijom i učestvovati u afirmaciji uspješnih domaćih, ali i inostranih kompanija koje posluju u BiH -  istakla je Pašić.

Direktor sektora logistike EuroExpress brza pošta d.o.o. Banja Luka Nenad Šehovac je kazao da projkt „100 najvećih" predstavlja najznačajniji ekonomski događaj koji promovira uspješno poslovanje, a koji je prepoznat i važan i u regionu. EuroExpress brza pošta je ove godine, četvrti put, partner manifestacije  "100 najvećih u BiH", a prošle godine je bila dobitnik prestižnog priznanja u svojoj djelatnosti kao najuspješnija kompanija.

- Partnerstvo EuroExpress brze pošte sa Poslovnim novinama postalo je tradicija s obzirom na to da projekt "100 najvećih u BiH" dodatno motiviše i ohrabruje domaće kompanije u nastojanjima da budu još uspješnije stvarajući bolji poslovni ambijent – dodao je Šehovac.  

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Na prestižnoj listi ADRIA 1000 su i 62 brzorastuće kompanije iz BiH 

Započela kampanja '100 najvećih u BiH'

Osigurano besplatno učešće za 20 kompanija:Ministarstvo privrede KS strateški partner '100 najvećih'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo