Ekonomija     | 30.05.2019. 13:30 |

Dedić: Poticaji za poljoprivredu 68.700.000 KM (VIDEO)

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 30. maja (FENA) - Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić izjavio je da je Vlada usvojila Program poticaja za poljoprivredu u iznosu od 68.700.000 KM i za veterinarstvo u iznosu od 2.500.000 KM.

- Ova sredstva su nedovoljna za jači razvoj poljoprivrede na području Federacije. Tekuća godina počela je teško za poljoprivredne proizvođače zbog nepovoljnih vremenskih prilika. Zbog toga se trebaju obezbijediti dodatna finansijska sredstva - kazao je Dedić novinarima nakon sjednice Vlade.

Potvrdio je da su zadržani poticaji za mlijeko i to 0,28 KM po litri mlijeka za pravna lica i obrte odnosno 0,26 KM po litri mlijeka za fizička lica.

- U Federaciji imamo više od 6.000 porodičnih gazdinstava koji imaju kontinuiranu proizvodnju i ostvaruju poticaje za mlijeko. Činjenica je da od 12 mlijekara koje su ispunile uslove za Evropsku uniju, čak njih devet se nalazi na području Federacije - rekao je Dedić.

U okviru mjera podrške ruralnom razvoju planiran je iznosi od 1.475.098 KM za sufinansiranje investicija za nabavku nove poljoprivredne mehanizacije za biljnu i stočarsku proizvodnju.

- Naši poljoprivrednici moći će koristiti navedena sredstva u iznosu do 25 posto od vrijednosti nabavke opreme – naglasio je Dedić.

Programom poticaja omogućena su sredstva za nabavku informacionog sistema za uzgojno selekcijski rad u stočarstvu.

- U oblasti veterinarstva iznos od 2,5 miliona KM predviđen je za zarazne bolesti životinja i kontrolu ispravnosti namirnica - naglasio je Dedić.

U pogledu neisplaćenih poticaja iz prošle godine konstatovao je da su tokom 2018. utvrđene nepravilnosti zbog čega su pooštrene kontrole. Te kontrole su, tvrdi Dedić, predmet inspekcijskih organa. Kao primjer naveo je da je u ovčarskoj proizvodnji više od 50 posto onih koji nisu zadovoljili uslove postojećeg pravilnika.

- Zato ćemo u nastavku današnje sjednici Vlade predložiti zaključak da zatražimo da Federalna uprava za inspekcijske poslove sa kantonalnim inspektorima provede kontrole u najkraćem roku - poručio je Dedić nakon što je Vlada donijela odluku o usvajanju Programa poticaja za poljoprivredu i veterinarstvo.

Pogledajte http://fena.ba/video/3022/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1TCYiXg0hapbak8TwUdl6D5mK5qV8oXAo?usp=sharing

 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Dan nezavisnosti BiH nizom sadržaja biće obilježen u BPK Goražde

Brčko - Predstavljena aplikacija za elektronsko podnošenje zahtjeva za podsticaje u poljoprivredi

U Kantonu Sarajevo počela procedura dodjele poticaja u poljoprivredi u 2024. godini

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo