Bosna i Hercegovina     | 30.05.2019. 14:47 |

Razgovarano o izmještanju dva privremena prihvatna centra iz Bihaća i Kladuše

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 50. maja (FENA) - Operativni štab za pitanje migracija u BiH je na sastanku u Sarajevu, kojem su prisustvovali i predstavnici Unsko-sanskog kantona, razmatrao mogućnost izmještanja dva privremena prihvatna centra iz naseljenog dijela u Bihaću i Velikoj Kladuši.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je nakon sastanka izjavio novinarima da je razgovarano o postojanju opradvane nužnosti da se dva prihvatna centra - „Bira“ u Bihaću i „Miral“ u Velikoj Kladuši izmjeste iz urbanih sredina, iz grada, na neko drugo pogodno mjesto koje bi se uredilo kao poseban prihvatni centar.

- Prema ranijem dogovoru, Gradsko vijeće Grada Bihaća je donijelo odluku o novoj lokaciji, to je mjesto Vučijak, na kome ima dovoljno prostora, ali koje treba pripremiti i urediti za taj novi prihvatni centar. Mi smo donijeli zaključak, privatili taj prijedlog Gradskog vijeća Bihaća, s tim da će još Gradska uprava Bihaća u kratkom roku dostaviti par odgovora na dodatna pitanja o tome šta još Gradska uprava može tu da osigura u smislu infrastrukuture - kazao je Mektić.

Dodao je da će onda takvu odluku proslijediti Evropskoj komisiji koja bi, po njegovom mišljenju, „i trebala i morala da finansira ovaj projekat“.

- Prije svega zbog toga što BiH ni po čemu nije doprinijela ovakvoj jednoj krizi i ovakvim posljedicama koje trpi zbog te krize. Ovo je pitanje Evropske unije, ovaj problem nam dolazi iz EU, ovaj problem završava u EU i već kad moramo da trpimo ovaj problem koji je ozbiljan - i politički i ekonomski i bezbjednosni, onda tražimo da mi, Bosna i Hercegovina, određujemo i postavljamo uslove na koji će se to način ovdje odvijati - naglasio je Mektić.

Govoreći o potrebnim finansijskim sredstvima, kazao je da je u prvi mah IOM odredio orjentaciono neku cifru prema kojoj on imam ozbiljnu rezervu, obzirom da su tu postavljeni standardi za koje on prvi put čuje, da jednog migranta pripada od 30 do 35 kvadrata.

- Prema njihovoj procjeni to je negdje oko 19 miliona KM, ali mislim da takva finansijska procjena treba da doživi jednu reviziju i da tu troškovi mogu da budu punu manji - smatra Mektić.            

Napomenuo je da su današnjem, tematskom sastanaku, prisustvovali predstavnici Unsko-sanskog kantona - kantonalni premijer, ministar unutrašnjih poslova, policijski komesar, gradonačelnika Bihaća i poslanik u državnom parlamentu iz tog kantona.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Magazinović razgovarao s Hunnom - Za godinu dana napravljen veliki napredak

Bećirović - Girgin: Jačat ćemo prijateljstvo i saradnju BiH i Republike Turske

PSBiH - Bilateralni odnosi BiH i Australije dobri, postoji prostor za njihovo unapređenje

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti