Bosna i Hercegovina     | 30.05.2019. 15:15 |

Odbor za vanjske poslove EP-a o paketu proširenja Europske unije

FENA Saopćenje

BRUXELLES, 30. svibnja (FENA) - Odbor za vanjske poslove Europskog parlamenta održao je izvanrednu sjednicu sa samo jednom točkom dnevnog reda na kojoj je povjerenik za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn prezentirao nedavno usvojeni paket proširenja Europske unije, te ukazao na glavne rezultate, kao i izazove s kojima se još uvijek susreću države-kandidatkinje i potencijalne kandidatkinje.

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko pozdravila je usvajanje dokumenta i zahvalila povjereniku Hahnu i njegovom timu na kontinuiranoj i intenzivnoj angažiranosti na radu na postizanju mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, priopćeno je iz Ureda je za odnose s javnošću Europske pučke stranke.

Zovko je naglasila da je za rješavanje postojećeg političkog vakuuma, nastalog zbog nefunkcioniranja sadašnjeg Izbornog zakona, iznimno značajno prepoznati i provesti presude Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Ukazala je na potrebu provođenja izmjena i dopuna Izbornog zakona u skladu s presudama Ustavnog suda te zamolila povjerenika da pobliže predstavi utjecaj drugih globalni aktera na Zapadnom Balkanu.

Prva rasprava o paketu proširenja za 2019. godinu, kojeg je u srijedu usvojio Kolegij povjerenika, bit će održana na summitu EU-a od 20. do 21. lipnja, kada se očekuje da šefovi država i vlada članica EU-a odluče o pokretanju pregovora o proširenju s Albanijom i Sjevernom Makedonijom i davanju statusa kandidata Bosni i Hercegovini, stoji u priopćenju.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Zovko: Odlukom Europskog vijeća BiH je trajno usmjerena na kolosijek europskih integracija

Zovko: Hrvati u zemljama bez konzularnog predstavništva imat će bržu i efikasniju konzularnu zaštitu

Zovko: Proširenje je jedino strateško geopolitičko oružje koje osigurava sigurnost europskih građana

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo