Bosna i Hercegovina     | 01.06.2019. 14:03 |

Delibegović: Prvi Kongres snažan podsticaj razvoju endoskopske hirurgije u BiH

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 2. juna (FENA) – Na prvom Kongresu endoskopskih hirurga Bosne i Hercegovine gosti iz SAD-a pokazat će endoskopske operacije u ginekologiji, iz Turske u otorinolaringologiji, a iz Hrvatske i Srbije u dječjoj hirurgiji.

- Ono što je osobito važno jeste da će svoje rezultate pokazati hirurzi iz cijele Bosne i Hercegovine. Sa našim gostima imat će priliku uporediti svoje znanje i vještine, razmijeniti iskustva, steći dragocjena poznanstva koja će im pomoći u daljem usavršavanju i napredovanju - izjavio je u razgovoru za Fenu Samir Delibegović predsjednik Udruženja endoskopskih hirurga BiH (UEHBH/AESBH), koje će u Sarajevu organizirati Kongres od 6. do 8. septembra.  

Članovi Udruženja, doktori iz svih bolnica u BiH, nadaju se da će prvi Kongres biti snažan podsticaj razvoju endoskopske hirurgije koja je u Bosni i Hercegovini na veoma niskom nivou.

- Osnovne procedure poput laparoskopske holecistektomije se rade u većini hirurških ustanova u BiH, ali druge, složenije procedura se vrlo sporo prihvataju i razvijaju. Neki centri poput UKC Tuzla vode u endoskopskoj hirurgiji, ali cilj Udruženja jeste širenje i razvijanje endoskopske hirurgije u svim hirurškim ustanovama u BiH – kaže Delibegović.

Klinički centri Tuzla, Sarajevo, Foča razvijaju laparoskopske resekcije debelog crijeva, gdje, kako tvrdi, prednjači UKC Tuzla. Također, u Tuzli se rade jednostavnije procedure na želucu i jetri. 

-  Upravo će Kongres biti prilika da doktori iz BiH vide operacije na želucu i jednjaku, operativne zahvate na jetri i gušterači, kao i trenutne domete robotske hirurgije kod bolesti debelog crijeva – dodaje Delibegović.

Govoreći o izazovima u endoskopskoj hirurgiji naglašava da se sve više uvodi robotska hirurgija i da je to pravac kojim se ide u najrazvijenim zemljama svijeta.

U jugoistočnoj Evropi ova vrsta hirugije je, navodi, slabije razvijena, prednjači Slovenija koja trenutno jedina ima robotsku hirurgiju na Balkanu, ali i Srbija  i Hrvatska priključuju se ovom trendu daljeg razvoja endoskopske hirugije.

Bosna i Hercegovina je zadnja u Evropi dobila Udruženje endoskopskih hirurga na državnom nivou.

- Sretni smo što Udruženje ima snažnu podršku predsjednika Evropske Asocijacije endoskopskih hirurga (EAES-a) profesora Andera Pietrabissa, koji dolazi u Sarajevo sa svojim timom. Uz njih vrhunsku kvalitetu predavanja osigurat će profesori Umberto Braccalae i Giusto Pignata iz Italije, Amir Nizar iz Velike Britanije, Michael Bovy iz SAD-a, te Jianfan Zhu iz Kine - ističe Delibegović.

Na Kongres će doći i predsjednici udruženja endoskopskih hirurga iz regije profesori Miloš Bjelović (Srbija), Igor Stipančić (Hrvatska) i Aleš Tomašič (Slovenija) kako bi pružili pomoć u edukaciji, organizaciji radionica i pokretanju časopisa.

- Cilj Udruženja jeste sistematičan rad i razvoj endoskopske hirurgije u cijeloj BiH, te želimo putem radionica, uz pomoć kolega iz Evropskog udruženja endoskopskih hirurga (EAES), te kolega iz susjednih zemalja unaprijediti ovu vrstu hirurgije - poručio je u razgovoru za Fenu predsjednik Udruženja endoskopskih hiruga BiH i subspecijalista abdominalne hirurgije Klinike za hirurgiju UKC Tuzla Samir Delibegović.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Bidenova administracija najavila veto na prijedlog zakona koji bi podržali republikanci

Hunter Biden svjedočit će pred Kongresom u decembru

Na Međunarodnom kongresu o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima više od 150 učesnika

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'