Bosna i Hercegovina     | 31.05.2019. 10:42 |

TI BiH: Lustracija jedino rješenje za haotično stanje u pravosuđu

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 31.maja (FENA) -Transparency International u BiH (TI BiH) smatra da svi navodi o umiješanosti u korupciju i neprimjerenim kontaktima predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) sa strankama moraju biti istraženi u najkraćem mogućem roku, te da se hitno moraju uspostaviti mehanizmi provjere integriteta nosilaca funkcija u pravosuđu.

-Sve češći navodi o neprimjerenim kontaktima nosilaca pravosudnih funkcija, kompromitovanim imenovanjima sudija i tužilaca, kao i obračuni unutar pravosudne zajednice, doveli su do potpunog gubljenja povjerenja u pravosuđe od kojeg se očekuje nezavisnost i samostalnost u radu - navode iz ove nevladine organizacije.

Već nekoliko godina TI BiH, podsjećaju, prima najveći broj prijava korupcije upravo na sektor pravosuđa, zajedno s državnom upravom i obrazovanjem, te je i sam podnosio značajan broj prijava protiv nosilaca pravosudnih funkcija zbog kršenja etičkih kodeksa i Zakona o VSTS.

-Osim toga, neprocesuiranje političke korupcije pouzdano ukazuje na prisustvo političkog uticaja na pravosuđe - tvrdi TI BiH.

U svom mišljenju o prijavi BiH za članstvo u EU, Evropska komisija je istakla da trenutni okvir ne garantuje dovoljan stepen nezavisnosti, autonomije i odgovornosti pravosudnim organima, te da su neophodni reformski zahvati i u samom Ustavu i Zakonu o VSTS.

TI BiH smatra da je, kako se dodaje, jedino rješenje lustracija, odnosno detaljna provjera nosilaca pravosudnih funkcija po ugledu na albanski model, jer samo tako će se otkloniti politički i nedozvoljeni pritisci koji su registrovani u gotovo svim izvještajima o stanju u pravosuđu.

-Lustracija koju zagovara TI BiH podrazumijevala bi izmjene sistemskih zakona, kao i drugačiji sastav i ulogu regulatornih tijela koji bi kroz više postupaka morali detaljno provjeriti, ne samo kompetencije trenutnih sudija i tužilaca, već i njihove imovinske podatke, kao i lične pozadine i veze, u smislu eventualne povezanosti sa organizovanim kriminalom. Lustraciju bi morali provoditi pravni stručnjaci koji nisu posljednjih godina obavljali dužnosti u pravosudnim organima, i čiji moralni i stručni kvaliteti garantuju nepristrasnost u radu – navodi se u saopćenju.

Cilj lustracije je da se, kako ističu, iz pravosuđa odstrane svi oni nosioci pravosudnih funkcija koji za to nisu podobni zbog nedostatka kompetencija, dokazanih veza s kriminalnim aktivnostima ili drugih neprimjerenih veza s nosiocima političke vlasti.

-Ovaj mehanizam je primjeren za tranzicione demokratije, kao mjera koja potpomaže integritet ključnih sektora kao što su policija, pravosuđe, vojska, javna uprava, i kojom se svi nosioci funkcija u ovim zemljama podvrgavaju dodatnim provjerama. Ugled pravosuđa je do te mjere narušen ozbiljnim navodima i optužbama o političkom uticaju, korupciji, i neprimjerenom ponašanju najviših nosilaca pravosudnih funkcija da je sveobuhvatna i objektivna provjera svih trenutnih nosilaca pravosudnih funkcija koju bi sprovodila posebna, nezavisna regulatorna tijela jedini način da se otklone sve sumnje o korumpiranosti pravosuđa i zaustavi njegov dalji sunovrat - saopćeno je iz TI BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Milanović: Opasno je što europska birokracija od BiH želi stvoriti građansku državu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo