Bosna i Hercegovina     | 31.05.2019. 11:01 |

INZ - Uspješno okončan projekt 'Zdrave navike za zdrave radnike'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 31. maja (FENA) - Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) protekle sedmice je okončao projekt "Zdrave navike za zdrave radnike".

Uz pomoć i saradnju stručnjaka iz oblasti nutricionizma, tjelovježbi i zdravlja, projekt je realiziran povodom Svjetskog dana zdravlja, a bio je namijenjen za stotinu odabranih osoba zaposlenih u javnim ustanovama i preduzećima, podložnih kontinuiranom radu u sjedećem položaju i fizičkoj neaktivnosti na radnom mjestu.

Oni su uz pomoć stručnjaka, usvojili zdrave prehrambene i životne navike, kao stil života s krajnjim ciljem poboljšanja i očuvanja zdravlja, tjelesne kondicije, ali i psihičke svijesti. Sa njima je na sticanju i održavanju zdravih navika radio stručni tim sastavljen od doktora, nutricioniste i ličnih trenera.

Za svakog učesnika je urađena analiza sastava tjelesne mase kroz više segmenata, napravljen individualni plan ishrane sastavljen od strane nutricioniste, urađen plan treninga sastavljen od zumbe, kardiotreninga prilagođenog stepenu njihove fizičke aktivnosti, te dobili su na korištenje fitness studio.

- Nisu se sve osobe prijavile da bi izgubile tjelesnu masu, odnosno smršale. Neki su imali ili imale potrebnu kilažu, ali je bilo potrebno uvođenje zdravih životnih navika. Neki su trebali dobiti neki kilogram, dio njih je imao određene zdravstvene probleme, koje su željeli dovesti u red pravilnom ishranom. I pored raznolikosti kandidatkinja i kandidata, njih osamdesetak, koliko je istrajalo do kraja, u ukupnoj masi je "izgubilo" 210 kilograma - kazala je magistrica nutricionizma u INZ Maja Trifković, koja je "vodila" kandidate i kandidatkinje tokom jednoipomjesečnog procesa.

INZ je protekla dva mjeseca realizirao dva projekta iz Javnog poziva Federalnog ministarstva zdravlja uokviru projekta "Smanjenje riziko faktora za zdravlje stanovništva BiH - Prevencija bolesti i promocija zdravlja za četiri faktora rizika – pušenje, alkohol, ishrana, fizička aktivnost".

- Bila sam jako uzbuđena nakon kontrolnog mjerenja. Prije sam sama pokušavala, ali tek uz tim stručnjaka sam usvojila zdrave navike i za mjesec izgubila pet kilograma. Bitnije od kilograma jeste kako se ja osjećam. Ono što me fasciniralo jeste odnos stručnjaka, bilo nas je stotinu, a oni su svakom ponaosob davali toliko pažnje da je to neopisivo. Želim INZ-u da nastavi pružati ovakve usluge i projekte, jer su spoj brige o zdravlju, prevenciji bolesti, ali i pažnje i ozbiljnosti kakvu nisam do sada vidjela u ovoj mjeri niti u jednoj zdravstvenoj ustanovi u državi - istaknula je kandidatkinja Dijana Bešić.

Koordinatorica Centra za promociju zdravlja u INZ Elma Kuduzović navodi da su projekti "Aktivne zgrade" i "Zdrave navike za zdrave radnike" dva od tridesetak projekata i kampanja koji se provode tokom godina, ali su specifični zbog populacije kojoj se obraća u njima.

- U "Zdravim navikama" to su osobe iz ustanova kao što su škole, vrtići, javne ustanove i institucije. Posebnost je i što je dio njih u sve uključio porodice, kao podršku, pa su im se čak i pridružili u namjeri uvođenja zdravih životnih navika - navela je ona.

Na finalnom okupljanju učesnicama su prezentirani rezultati, nagrađeni najuporniji i najbolji po ocjenama trenera fitnesa, zumbe i kardio-treninga, a prikazan je i kratki film o realizaciji i toku cijelog projekta.

- Naša želja je da svi oni prihvate, ali i zadrže stečene zdrave navike. Rezultatima smo prezadovoljni, a naše zadovoljstvo dijele i ljudi iz Svjetske banke i drugi donatori u ovom projektu - naglasila je autorica projekta i stručni saradnik za projekte i međunarodnu saradnju u INZ Adela Beriša - Fazlagić, saopćeno je iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Počeo 'pik' sezonske gripe u ZDK-u, ukupna epidemiološka situacija zasad zadovoljavajuća

U Zenici Svjetski dan dijabetesa obilježava se mjerenjem šećera u krvi i krvnog pritiska

U protekloj godini u ZDK evidentirana 692 moždana udara te 32.300 osoba s povišenim pritiskom

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana