Bosna i Hercegovina     | 31.05.2019. 11:59 |

Osmanović: SNSD ne može držati sve u BiH kao taoce svojih opstruktivnih namjera

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 31. marta (FENA) - Predsjedavajući Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Adil Osmanović je, reagirajući na izjavu delegatkinje u Domu naroda PSBiH Dušanke Majkić (SNSD) da entitet RS neće pristati da provodi preporuke iz Mišljenja Evropske komisije BiH, kazao da ova izjava koju je ona uputila u ime SNSD-a ukazuje na kontinuiranu politiku opstrukcija i blokada koju provodi ta politička opcija.

- Najprije su krenuli s otvorenim najavama da će kršiti Zakon o odbrani i usvojene državne strategije. Nakon toga su krenuli u blokadu rada institucija, kroz odbijanje formiranja komisija i sazivanja sjednica u Parlamentarnoj skupštini BiH pa i u Predsjedništvu BiH, a sada iz SNSD-a dolaze i najave odbijanja preporučenih reformi iz Mišljenja Evropske komisije - kazao je Osmanović za Fenu, dodajući da je to kap koja prelijeva čašu.

Po njegovim riječima, ovo otvoreno odbijanje EU puta BiH i reformi iz SNSD-a „nedvosmisleno ukazuje na namjeru te stranke da ovu zemlju i njene građane nastavi držati kao taoce svojih retrogradnih politika“.

Osmanović ističe da je blokiranje reformskog i evropskog puta nedopustivo i ne smije biti tolerisano, te svi domaći i inozemni akteri trebaju izvršiti pritisak na takve najave.

- Bosna i Hercegovina mora nastaviti s putem euroatlantskih integracija i reformi, moraju se poštivati zakoni, provoditi reforme i ići naprijed i zato pozivamo SNSD da hitno prestane s opstrukcijama rada institucija, reformskog i integracijskog puta, jer to je štetno za sve u BiH, ali i opasno jer vodi ka daljoj destabilzaciji – naveo je Osmanović.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Čampara: NIP, SDP i Naša stranka nastavljaju dalje, a Dodik nam ne može prijetiti blokadama

EU: Parlamentarna skupština BiH treba da preuzima odgovornost i usvaja reforme

HNV BiH - Dodik odlaskom Lukašenku i Putinu pokazuje civilizacijsku sramotu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo