Ekonomija     | 31.05.2019. 12:09 |

Egrlić: Dijasporu treba posmatrati kao resurs u funkciji razvoja

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 31. maja (FENA) - Agroindustrijski sektor Bosne i Hercegovine je u posljednje tri godine imao rast izvoza za više od 250 miliona KM i pokazao da ima šansu na međunarodnom tržištu - kazao je danas potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH Ahmet Egrlić tokom predstavljanja rezultata aktivnosti "Lokalna inicijativa prema bh. dijaspori", u okviru projekta "Dijaspora za razvoj".

Egrlić je istakao da BiH najviše izvozi meso, mlijeko, jestivo ulje, glukozni šećer te povrće, a da izvoz voća ima trend rasta posebno na tržište Rusije.

Naglasio je da se dijaspora treba posmatrati kao resurs koji ima funkciju razvoja i predstavljanja BiH u inostranstvu.

- Dijaspora značajno doprinosi poslovnom povezivanju kompanija iz BiH, jer u svim krajevima BiH postoji neka investicija za koju su zaslužni bh. građani u dijaspori - kazao je.

Egrlić je zaključio da VTK posmatra dijasporu kao najvredniji resurs, jer je svaki građanin u dijaspori, ustvari, ambasador BiH.  

Projekt menadžerica projekta "Dijaspora za razvoj" Merima Avdagić  kazala je da je projekt "Dijaspora za razvoj" velikim dijelom fokusiran na razvoj bh. ekonomije u saradnji sa dijasporom, koja je veliki potencijal.

Dodala je da je u okviru tog projekta 25 privrednika imalo priliku pohađati usko specijaliziranu obuku te ostvariti dugoročna partnerstva.

"Dijaspora za razvoj" je projekt Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Vlade Švicarske, u partnerstvu sa UNDP-ijem u BiH i IOM-om u BiH, koji ima za cilj povećati socioekonomske prilike i perspektive za stanovništvo BiH te unaprijediti njihovu egzistenciju kroz snažniji angažman dijaspore.

U okviru tog projekta danas je predstavljen i priručnik za bh. privrednike u kojem se nalaze informacije o plasmanu, mogućnostima, certificiranju, brendiranju proizvoda i kontaktima za izvoz proizvoda na EU tržište.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Zelenski pohvalio ukrajinsku dijasporu, predložio uvođenje dvojnog državljanstva

Cirih: Bećirović razgovarao s predstavnicima bh. dijaspore u Švicarskoj

Hurtić i Tulumović razgovarali o projektu 'Prenos znanja'

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana