Bosna i Hercegovina     | 31.05.2019. 13:07 |

Povećanje cijena uticalo na smanjenje broja pušača među školskom djecom

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 31. maja (FENA) – Povećanje cijena cigareta uticalo je na smanjenje broja pušača među školskom djecom – potvrdila je federalna koordinatorica za kontrolu duhana i pomoćnica direktora Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Aida Ramić-Čatak danas na skupu "Pušenje i zdravlje pluća - aktuelna situacija u FBiH" organiziranom povodom Svjetskog dana bez duhanskog dima.

Zbog dokazanog smanjenja pušenja navodi da je apsurdno što je u BiH donesen moratorij na povećanje cijena cigareta, dok dobra praksa Svjetske zdravstvene organizacije i Svjetske banke ukazuje da povećanje poreznih akciza ne znači smanjenje priliva sredstava u budžete.

Ističe da je individualna odluka svakoga da li će prestati pušiti, a ono što nije individualno je pravo na zdravlje i boravak u prostorima gdje niko nikoga ne smije ugrožavati zbog svoje vlastite ovisnosti.

Pored obaveznih inspekcijskih kontrola, kaže da je ljekar u timu porodične medicine dužan da informiše i motivira pacijenta o prestanku pušenja.

Ramić-Čatak ukazuje da je jedna karika u lancu zaštite zdravlja stanovništva od duhanskog dima zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje koji u Federaciji BiH još ne postoji, a što je obaveza na putu države ka Evropskoj uniji.

U formi prijedloga utvrdila ga je Vlada Federacije BiH, te je upućen u daljnju proceduru gdje se trenutno čeka da ga odobre oba doma Federalnog parlamenta kako bi bilo omogućeno da počne njegova primjena.

- O tom zakonskom rješenju imali smo široku raspravu i u njegovu izradu smo uložili dosta vremena. Glavni cilj je zaštita i unapređenje zdravlja stanovništva kroz čitav set mjera koji je u skladu sa Okvirnom konvencijom o kontroli duhana. Zakon predviđa zabranu pušenja na javnim i radnim mjestima, javnom prijevozu i automobilima – rekao je stručni saradnik za odnose s javnošću Federalnog ministarstva zdravstva Zlatan Peršić.

Na skupu je rečeno da su prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH čak 44 posto stanovništva aktivni pušači.

- Oni sve češće dolaze u naše ustanove i  ovim prilikom želimo im naglasiti koliko je pušenje štetno i koliko opterećuje naš zdravstveni sistem. Sve je više onih koji se javljaju zbog karcinoma pluća, kao i drugih respiratornih i kardiovaskularnih bolesti. Također, zabrinjava nas i pasivno pušenje te i na to skrećemo pažnju - rekao je direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar.

Svake godine se izgubi hiljade života, a tri četvrtine uzroka smrti su uzrokovane oboljenjima i stanjima uzrokovanim pušenjem.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Hrvatski sabor: Zabraniti prodaju nikotinskih vrećica maloljetnicima

Uz Svjetski dan štednje - Rast depozita pouzdan znak povjerenja u bankarski sektor BiH

U Mostaru se obilježava Svjetski dan borbe protiv trgovine ljudima

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije