Kultura     | 31.05.2019. 14:36 |

Na Festivalu dječje pjesme 'Lino-Fest 2019' izvođači iz BiH i regije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 31. maja (FENA) - Šesnaest izvođača iz Bosne i Hercegovine i regije nastupit će u natjecateljskom dijelu Festivala dječije pjesme 'Lino-Fest 2019' koji će biti održan 8. juna u Sarajevu. Oni će izvesti nove autorske dječije skladbe eminentnih autora, a njihov nastup bit će upotpunjen tematskim izvedbama dječije baletne skupine 'Bellarte' i plesne škole 'AP' iz Sarajeva.

U revijalnom programu nastupit će hor za mlade 'Suncokreti' iz Sarajeva pod vodstvom Nedžada Merdžanovića i Alme Karić, djeca iz vrtića 'Mašin svijet' iz Istočnog Sarajeva, te zbor 'Princess krofne' iz Sarajeva pod vodstvom Zlatana Bostandžića. Revijalni program bit će upotpunjen druženjem s medvjedićem Linom i dodjelama nagrada najboljim izvođačima.

Festival je organiziran u kreativnoj produkciji Udruge za promociju i kulturne djelatnosti 'Libertas' Sarajevo, izvršni organizator je Udruga 'Facultas za prosperitet mladih', a idejni tvorac festivala (2003.) je Marijo Pejić.

Redatelj i scenograf festivala je Adnan Đindo, koreografiju potpisuje Dajana Popović, a scenarij Ivana Krstanović. Voditelji programa su glumci Elmir Krivalić i Olivera Blažević, navodi organizator.

Osim zabavno-glazbenog dijela u kojem se izvode nove autorske skladbe za djecu, taj festival ima edukativni i baletni dio.

Tema 17. Festivala dječije pjesme 'Lino-Fest 2019' je 'Zabavna matematika'. Po riječima članice Organizacijskog tima 'Lino-Festa 2019' Ivane Krstanović ta manifestacija za djecu postala je tradicionalna u Sarajevu, a svake godine okupi veliki broj talentirane djece koji uz pjesmu i druženje prenose značajne poruke vršnjacima.

Kako je kazala, voditelji će na ovogodišnjem festivalu, na jednostavan i nesvakidašnji način mališanima približiti matematiku, pokazati im veselu, zabavnu, kreativnu i poučnu stranu matematike te ih informirati o velikim imenima iz svijeta matematike.

Redatelj i scenograf Festivala Adnan Đindo najavio je da će se, u skladu s temom, na Festivalu služiti simbolima, operativnim radnjama, brojevima i retro prikazom školskih učionica radi romantičnije scene i 'utopljavanja' prikaza koji bi trebao biti prirodniji za dječje oko i pažnju, saopćeno je iz Udruge 'Libertas'.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Predstavljanje knjige 'Bilo jednom u sarajevskim kinima' Severina Montine

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!