Bosna i Hercegovina     | 31.05.2019. 15:59 |

Pendeš panelistica na Forumu 'To be Secure' u Budvi

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 31. maja (FENA) - Integracije Bosne i Hercegovine u NATO i EU nemaju alternativu i za ovaj proces neophodno je maksimalno zalaganje svih institucija i na svim razinama u Bosni i Hercegovini - kazala je danas ministrica odbrane BiH Marina Pendeš, sudjelujući u panel diskusiji na Forumu "To be Secure" koji se održava u Budvi.

- Stvaranje pretpostavki za pristupanje NATO-u je zakonska obveza svih institucija na državnoj razini. Ja, kao ministrica odbrane, svakodnevno prenosim poruku da će integracijski proces donijeti vrijednosti modernog, suvremenog i razvijenog svijeta u BiH - istaknula je u nastavku svoga izlaganja ministrica Pendeš, tokom diskusije na kojoj su, između ostalih, sudjelovali i državni tajnik u Ministarstvu odbrane SR Njemačke Thomas Silberhorn, ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Sztaray, te izvršni potpredsjednik Atlantskog vijeća SAD Damon Wilson i bivši premijer i ministar vanjskih poslova Crne Gore Igor Lukšić.

Uvodni govor održali su predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor.

- Danas se mi u BiH suočavamo s jednim vidljivim reformskim zastojem, iz razloga sve izraženijeg neslaganja unutar same Bosne i Hercegovine. U usporedbi s razdobljem od prije desetak godina, kada je bio mnogo veći stupanj suglasnosti i privrženosti putu ka NATO-u i EU-u, u BiH postoje suprotstavljeni politički stavovi u odnosu na utvrđene prioritete vanjske i sigurnosne politike BiH. Za rješavanje svih unutarnjih pitanja, a u cilju dostizanja zacrtanih reformi nužno je postići unutarnji politički konsenzus kroz dijalog. Ovdje bih naglasila da i mediji, obzirom na svoj utjecaj, imaju važnu ulogu, ali i odgovornost u kreiranju objektivne slike o reformskom procesu u BiH - naglasila je Pendeš.

Sigurnosni forum "To be Secure"- 2BS s radom završava sutra, 1. juna, a dosadašnji rad Foruma obilježilo je mnogobrojno sudjelovanje visokih dužnosnika, istaknutih akademika i eksperata, koji se bave pitanjima globalne i transatlantske sigurnosti na jugoistoku Europe.

Na marginama Foruma planirani su prijateljski susreti, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

U Sarajevu Forum o analizi trendova prijetnji i rizika od oružja za masovno uništenje

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije