Ekonomija     | 02.06.2019. 10:26 |

Privredna komora Federacije BiH partner Drvno-tehnološke konferencije u Opatiji

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 2. juna (FENA) - Privredna komora Federacije BiH (PKFBiH) partner je 16. Drvno-tehnološke konferencije koja će u Opatiji početkom naredne sedmice okupiti predstavnike iz Hrvatske, regije i šire iz proizvodnog, trgovačkog akademskog i institucionalnog okruženja u sektoru šumarstva, prerade drva i proizvodnje namještaja.

Uzimajući u obzir evropske politike poticanja obnovljivih izvora energije u kojima drvo ima sve važniju ulogu, na ovom skupu će posebna pažnja biti posvećena proizvodnji energije iz drveta, te proizvoda drvnih goriva (peleti).

Peleti se kod nas, kako kažu u Privrednoj komori Federacije BiH, uglavnom izvoze, a nešto malo se koristi za grijanje u domaćinstvima. Smatraju da je potrebno  stimulisati građane za korištenje peleta uključujući neki vid podrške vlasti za kupovinu  kotlova.

Na Drvno-tehnološkoj konferenciji od 2. do 4. juna među ostalima učestvovat će predsjednik PKFBiH Marko Šantić i predstavnici  kompanija iz Drvnog klastera Hercegovina i Klastera namještaj i drvo BiH, te šumarskih preduzeća.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Privredna komora FBiH - Projekt za dobijanje žigova 'BH kvaliteta' i 'Izvorno domaće'

Mališević: Globalna nestabilnost se prelila i na BiH i usporila rast ekonomije

Pad poslovanja u metalskoj i elektroindustriji FBiH tokom 2023.

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'