Kultura     | 31.05.2019. 15:00 |

Vlada KS - Izdvojeno 2.800.000 KM za podršku naučnoistraživačkoj djelatnosti

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 31. maja (FENA) - Vlada Kantona Sarajevo, na prijedlog Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade, usvojila je Odluku o utvrđivanju namjene, kriterija i načina raspodjele sredstava za podršku naučnoistraživačkoj djelatnosti na području Kantona Sarajevo. Za ovu namjenu osiguranu su sredstva od 2.800.000 KM.

Na ovaj način, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade želi osigurati mogućnosti za razvoj nauke i inovacija te ostvariti ciljeve koji su definisani Strategijom razvoja Kantona Sarajevo do 2020. godine, što podrazumijeva povećanje međunarodne vidljivosti i relevantnosti naučnoistraživačkih i visokoškolskih ustanova sa područja Kantona.

Za sufinansiranje naučnoistraživačkih i umjetničkoistraživačkih te istraživačkorazvojnih projekata koji su od posebnog interesa za Kanton Sarajevo je izdvojeno 1.900.000 KM, a maksimalan iznos sredstava koji se može dodijeliti po jednom projektu je 100.000 KM.

Za sufinansiranje nabavke sofisticirane naučnoistraživačke opreme za organizacione jedinice Univerziteta u Sarajevu namijenjeno je 400.000 KM.

Po 100.000 KM izdvojeno je na pozicijama za sufinansiranje: izdavanja naučnih časopisa, troškovi kotizacije na relevantnim internacionalnim naučnim konferencijama, organizovanja naučnih skupova na području Kantona Sarajevo na kojima se prezentuju radovi koji će biti objavljeni u citatnim naučnim bazama podataka za određeno područje istraživanja, pripremu i izradu aplikacije na EU-projekte i sufinansiranje njihove realizacije odobrenih EU-projekata, te  podrške autorima i koautorima naučnih radova objavljenih ili prihvaćenih za objavu u Wos-CC (Web of Science-Core Collection).

Visina pojedinačnog iznosa za sufinansiranje po navedenim pozicijama zavisit će od broja aplikanata, iznosa traženih sredstava i drugih relevantnih parametara, saopćeno je iz Press službe KS.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Skupština i Vlada KS - Abdulah Sidran će zauvijek biti dio duše Sarajeva

Vlada KS - Usvojen program utroška sredstava za zdravstvenu zaštitu životinja i sigurnost hrane

Premijer Uk donirao cipele i pozvao građane da se priključe projektu 'Stazom sjećanja 11.451...'

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom