Bosna i Hercegovina     | 31.05.2019. 14:56 |

Danojlić: Usvojenom uredbom veća transparentnost u zapošljavanju

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 31. maja (FENA) - Ministrica za pravosuđe, upravu i radne odnose Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde Nataša Danojlić predstavila je Uredbu o postupku prijema u radni odnos u zavodima, agencijama, direkcijama i upravnim organizacijama s javnim ovlaštenjima na teritoriji kantona, grada ili općine i javnim preduzećima i ustanovama čiji su osnivači ili učestvuju sa više od 50 posto kapitala.

Po ocjeni resorne ministrice, donošenje uredbe koju je na posljednjoj sjednici usvojila Vlada BPK Goražde, proisteklo je iz izmjena i dopuna Zakona o radu, a njenom primjenom bit će omogućena veća transparentnost prilikom zapošljavanja u javnim ustanovama i preduzećima.

- Od uredbe se može odstupiti samo u određenim uslovima. Postoje četiri izuzetka, a dva su predviđena već samim Zakonom o radu. To su dva instituta koja se odnose na ponudu izmijenjenog ugovora o radu i pravo radnika sa promijenjenom radnom sposobnošću. Još je jedna specifičnost koja se odnosi na programe zapošljavanja javnih službi i četvrti izuzetak se odnosi na mogućnost da se ne ide po osnovu javnog oglašavanja, ali samo u slučaju kada su navedene situacije gdje je proces rada usporen ili onemogućen i to može trajati najviše 120 dana za konkretno radno mjesto – istakla je ministrica Danojlić.

Pojasnila je da je takva popuna upražnjenog radnog mjesta privremena, do provođenja zakonom propisane procedure za prijem u radni odnos.

Uredbom je propisan i način provođenja javnog oglasa, proces izbora, način odabira kandidata u skladu s rezultatima postignutim na pismenom, usmenom i praktičnom ispitu, kao i način bodovanja i formiranja rang liste uspješnih kandidata. Sva ova načela, po riječima ministrice, bit će detaljnije definisana pravilnicima konkretnih poslodavaca.

- Ono što je specifičnost uredbe donesene u Bosanskopodrinjskom kantonu je to da se poslodavac mora rukovoditi rang listom, ne da bira sa rang liste, nego da ide prvi sa rang liste. Ukoliko prvi kandidat odustane, onda se bira drugi sa rang liste – istakla je ministrica.

Uredbom je propisan i način postupanja nezadovoljnih kandidata. Ostavljena je mogućnost uvida u dokumentaciju koja se odnosi na provođenje javnog oglasa. U slučaju nepoštivanja odredbi ove uredbe predviđene su i novčane kazne.

- Ukoliko poslodavac ne poštuje uredbu i ne provede postupak zapošljavanja u skladu s uredbom, predviđena je kazna u iznosu od 1.000 do 3.000 KM za poslodavca, od 3.000 do 5.000 za odgovorno lice kod poslodavca i od 100 do 500 KM za člana komisije. Svi poslodavci na koje se ova uredba odnosi imat će obavezu da svoje akte, kojima su definisane procedure prijema u radni odnos, usklade s ovom uredbom u roku od 30 dana od njenog stupanja na snagu - istakla je resorna ministrica BPK Goražde.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Hrnjić posjetio BPK: Zajedničkim djelovanjem povećati obim poljoprivredne proizvodnje

Guverner Centralne banke Kosova: Nova Uredba ne zabranjuje mijenjanje bilo koje valute

Vlada BPK: U skupštinsku proceduru upućen prijedlog Zakona o dopunskim pravima branilaca

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom