Bosna i Hercegovina     | 31.05.2019. 16:08 |

Kolektiv Gimnazije Obala obilježio 'Dan bijelih traka'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 31. maja (FENA) - Kolektiv učenika i profesora sarajevske Gimnazije Obala obilježio je danas "Dan bijelih traka", tako što su u miru i tišini prekrili školu bijelim platnom i nosili bijele trake, te na taj način odali počast svim stradalim Prijedorčanima u proteklom ratu.

"Dan bijelih traka" je dan sjećanja na događaje koji su se počeli dešavati od 31. maja 1992. na području općine Prijedor. Tog dana izdana je naredba od Kriznog štaba nasilno osnovane vlasti tadašnje Općine Prijedor kojom se nesrpskom stanovništvu naređuje isticanje bijelog platna na svojim domovima, dok su Bošnjaci i Hrvati na javnim mjestima morali nositi bijele trake.

Ta  kampanja, po okrutnosti ravna kampanji protiv Jevreja tokom Drugog svjetskog rata, bila je uvod u etničko čišćenje nesrpskog stanovništva na području Prijedora.

Koliko je ta vjerska i nacionalna netrpeljivost bila pogubna najbolje ilustrira činjenica da je tokom tri i po godine rata na tom području ubijeno 3.176 ljudi.

Kroz koncentacione logore (Omarska, Trnopolje i Keraterm) prošle su desetine hiljada ljudi, nad kojima su izvršene masovne egzikucije, zločini silovanja, različite vrste tortura, kao i zločini protiv čovječnosti. U Prijedoru je ubijeno 102 djece mlađe od 18 godina.

"Dan bijelih traka" obilježava se svake godine širom a Bosne i Hercegovine, kao i u nekim evropskim gradovima.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Dan bijelih traka obilježen šetnjom i performansom na trgu u Prijedoru

U spomen na žrtve Prijedora, Pravni fakultet u Zenici obilježio Dan bijelih traka

Bećirović povodom Dana bijelih traka: Porodice ubijenih ne traže osvetu, traže pravdu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom