Bosna i Hercegovina     | 31.05.2019. 15:50 |

Komšić: Evropska komisija prepoznala neefikasnost mehanizma koordinacije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 31. maja (FENA) - Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić smatra da je Evropska komisija prepoznala neefikasnost mehanizma koordinacije.

Naime, Evropska komisija u svome Mišljenju o aplikaciji Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji osvrnula se i na Mehanizam koordinacije, kojeg ocjenjuje kao nedovoljno efikasan, obrazlažući to činjenicom kako kantoni nisu dovoljno kapacitirani da bi mogli iznijeti potrebne poslove i zadatke unutar europskih integracija.

- Evropska komisija posebno ističe da postojanje 14 upravnih tijela diljem zemlje (deset kantonalnih vlada, dvije entitetske vlade, Distrikt Brčko i Vijeće ministara) koji su organizirani u neefikasan Mehanizam koordinacije izaziva značajne teškoće da se obavi udruživanje resursa i kapaciteta u državnim institucijama kako bi se Bosna i Hercegovina mogla nositi s obavezama u pristupanju u članstvo Evropske unije.Time se, zapravo, ukazuje na neefikasnost Mehanizma koordinacije, koji je glomazan, spor u odlučivanju i podređen različitim političkim utjecajima - saopćeno je iz Kabineta Komšića.

Navode da Evropska komisija očekuje da Bosna i Hercegovina kao i sve druge zemlje, koje su prolazile procedure kandidiranja i otvaranje pregovora o poglavljima, svoj Mehanizam koordinacije pojednostavi na način da prema prethodnim praksama iz drugih zemalja, gdje su to radile isključivo državne vlade tadašnjih zemalja kandidata za EU, primijeni istovjetan metod u BiH, gdje bi se koordinacija vršila samo između državnih resornih ministarstava.

Zbog toga su naglasili potrebu da državne institucije preuzmu nadležnosti nižih razina vlasti.

- Sve ovo smo govorili u prethodnom periodu i DF kao stranka i ja osobno, kada smo jasno isticali da je Mehanizam koordinacije problem ili prevelika teškoća da bi se na taj način mogli, uspješno i efikasno, obavljati svi poslovi koji se tiču evropskog puta Bosne i Hercegovine - navodi Komšić u današnjem saopćenju.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Upriličen sastanak izaslanstva BiH i predstavnika Europske unije nakon pristupnih pregovora

Održan prvi sastanak na visokom nivou EU s BiH, nakon početka pregovora o pristupanju

Konaković i Koopman:  Otvaranje pristupnih pregovora sa BiH istorijska prilika

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu