Ekonomija     | 02.06.2019. 08:56 |

Kajmaković: Sarajevski aerodrom 50. godišnjicu slavi uz nove poslovne pothvate

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. juna (FENA) - Prije tačno 50 godina, na današnji dan, nakon radova koji su trajali nešto duže od tri godine, Međunarodni aerodrom Sarajevo je zvanično otvoren za civilni zračni promet. Novosagrađeni aerodrom je značio prozor u svijet i nove mogućnosti za razvoj civilnog zrakoplovstva na ovim prostorima.

Od samog osnivanja Sarajevski aerodrom je predstavljao ne samo glavnu vezu Bosne i Hercegovine sa ostatkom svijeta, već i prepoznatljiv brend na domaćoj i međunarodnoj sceni. Proteklih nekoliko godina Sarajevski aerodrom bilježi izuzetno pozitivne rezultate, uz kontinuiran porast broja putnika i prometa i rekordnu dobit.

Direktor Međunarodnog aerodroma Sarajevo, Armin Kajmaković navodi da je taj aerodrom prošle godine opslužio više od milion putnika, što je rekordan broj u ovih pola stoljeća.

- Uz to, rezultati poslovanja, prema izvještaju za 2018. godinu pokazuju ostvarenu dobit nakon oporezivanja od skoro 14 miliona KM (13.983.346 KM), što predstavlja najveću dobit u istoriji Aerodroma. U toku nam je realizacija projekata dogradnje, proširenja i povećanja svih aerodromskih kapaciteta, kako prostornih, tako i tehnoloških. Ukupna vrijednost ovih projekata iznosi 39 miliona KM i što je bitno istaknuti da se sve finansira iz vlastitih sredstava. Završetkom ovih radova osigurat ćemo dodatnih 10.000 m2 prostora u proširenom Terminalu B, značajno povećati efikasnost aerodroma te dodatno unaprijediti razinu i kvalitet usluga. Dakle, 50. godišnjicu Aerodroma Sarajevo obilježavamo na izuzetno prikladan način, radno i bez predaha - ističe Kajmaković.

U svih ovih pedeset godina postojanja, kako kaže, u svakom dijelu te priče, njenom početku i trajanju, njenoj sadašnjici, utkani su ljudi.

- Posebno želim istaći da bez vizije menadžmenta, a naša je vezana za stalno poboljšanje aerodromskih kapaciteta, bez jasne opredijeljenosti, bez predanog rada svih zaposlenih, ovakav rast ne bi bio moguć - naglašava  direktor Kajmaković.

Dodaje da sve što se radi je u pravcu povećanja kvaliteta usluge, unapređenja poslovnog ambijenta, stvaranja modernog poslovnog okruženja u skladu sa evropskim i svjetskim trendovima i najnovijim tehnološkim dostignućima.

- Od davne 1969. kroz ovu kompaniju je prošao značajan broj zaposlenih, sticali su radno iskustvo, usavršavali se, radili i penziju zaradili. Svima njima i svima nama želim sretnu godišnjicu. Želim nam još mnogo poslovnih uspjeha, novi milion putnika u skorijoj budućnosti, nove linije i veću ponudu naših usluga - zaključio je na kraju razgovora za Fenu direktor Međunarodnog aerodroma Sarajevo Armin Kajmaković.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Aerodrom Sarajevo - Zbog magle otkazani letovi za Beč, Zagreb i Istanbul

MAS: Zbog poboljšanja vremenskih uslova jutros realizirani letovi za Zagreb i Beč

Aerodrom Sarajevo za 11 mjeseci opslužio 1.285.116 putnika

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo