Svijet     | 31.05.2019. 16:14 |

Pompeo u Njemačkoj : 'Neupitna' humanitarna pomoć za Iran

FENA Internet

BERLIN, 31. maja (FENA) - Američki državni sekretar Mike Pompeo izjavio je u petak da Washington neće stajati na putu sistemu koji razvijaju Evropljani za zaštitu od američkih sankcija kompanija koje posluju s Iranom sve dok fokus poslovanja bude pružanje humanitarne pomoći i trgovina ostalim robama koje dopuštaju SAD.

Pompeo, koji je u prvoj posjeti Njemačkoj u svojstvu državnog sekretara, izjavio je da SAD ne osporovaju razvijanje sistema poznatog kao INSTEX, sve dok se bavi trgovinom robama koje nisu predmet sankcija, što Evropljani tvrde da i pokušavaju.

- Prilično smo jasni prema trgovini s Iranom - ima roba koje su sankcionirane i ima ih koje nisu - izjavio je Pompeo  novinarima nakon sastanka s njemačkim ministrom vanjskih poslova Heikom Maasom u vladinoj vili u predgrađu Berlina.

 - Kada govorimo o INSTEX-u, ukoliko bude imao za cilj organizirati kretanje roba koje su odobrene, to nije problematično - kazao je.

Otkako su se jednostrano povukle iz istorijskog sporazuma iz 2015. s Iranom, koji je nudio ekonomske poticaje Teheranu u zamjenu za ukidanje nekih aspekta nuklearnog programa, SAD su u sporu s ostalim zemljama iz sporazuma koje ga žele održati  u primjeni- Njemačkom, Francuskom, Britanijom, Rusijom i  Kinom.

Nakon što su SAD pojačale sankcije i kompanije su počele da se povlače iz poslovanja s Iranom, Evropljani su počeli rad na razvoju INSTEX-a, kompliciranog sistema tipa robne razmjene kako bi izbjegli direktne finansijske transakcije s Iranom i eventualne američke sankcije. 

Sistem još nije profunkcionirao, ali su evropske zemlje optimistične da bi mogao početi da funkcionira do ovog ljeta, prenosi Associated Press.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Isak: Ne postoji zamisao, cilj ili plan da se srpski narod proglasi genocidnim, rata neće biti

Šojgu: Rusija spremna da proširi vojnu i tehničku saradnju s Iranom

Iranski predsjednik Raisi od sutra u posjeti Pakistanu

Promo

Dobit m:tel-a u prvom kvartalu veća za 2,5 miliona KM

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije