Bosna i Hercegovina     | 31.05.2019. 21:17 |

Ministrica obrane Marina Pendeš panelistica na forumu u Budvi

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 31. maja (FENA) - Ministrica obrane BiH Marina Pendeš kazala je danas u panel diskusiji na Forumu 'To be Secure' u Budvi da integracije Bosne i Hercegovine u NATO i EU nemaju alternativu i za taj proces neophodno je maksimalno zalaganje svih institucija i na svim razinama u Bosni i Hercegovini.

- Stvaranje pretpostavki za pristupanje NATO-u je zakonska obveza svih institucija na državnoj razini. Ja, kao ministrica obrane, svakodnevno prenosim poruku da će integracijski proces donijeti vrijednosti modernog, suvremenog i razvijenog svijeta u Bosnu i Hercegovinu - istaknula je u nastavku izlaganja ministrica obrane Marina Pendeš, tijekom diskusije na kojoj su, između ostalih, sudjelovali i državni tajnik u Ministarstvu obrane SR Njemačke Thomas Silberhorn, ministar inozemnih poslova Mađarske Peter Sztaray, te, izvršni potpredsjednik Atlantskog vijeća SAD Damon Wilson i Igor Lukšić, bivši premijer i ministar inozemnih poslova Crne Gore.

Tema foruma 'To be Secure' je Zapadni Balkan: Znakovi prošlosti i bajkovita budućnost uvodni govor održali su predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor.

- Mi u Bosni i Hercegovini danas se suočavamo s jednim vidljivim reformskim zastojem, iz razloga sve izraženijeg neslaganja unutar same Bosne i Hercegovine. U usporedbi s razdobljem od prije desetak godina, kad je bio mnogo veći stupanj suglasnosti i privrženosti putu ka NATO-u i EU-i, u Bosni i Hercegovini postoje suprotstavljeni politički stavovi u odnosu na utvrđene prioritete vanjske i sigurnosne politike Bosne i Hercegovine - naglasila je ministrica Pendeš.

Za rješavanje svih unutarnjih pitanja, a u cilju dostizanja zacrtanih reformi nužno je, kazala je, postići unutarnji politički konsenzus kroz dijalog.

- I mediji, obzirom na svoj utjecaj, imaju važnu ulogu, ali i odgovornost u kreiranju objektivne slike o reformskom procesu u Bosni i Hercegovini – kazala je ministrica.

Sigurnosni forum 'To be Secure'- 2BS s radom završava sutra, 1. juna, a dosadašnji rad Foruma obilježilo je sudjelovanje visokih dužnosnika,  akademika i eksperata, koji se bave pitanjima globalne i transatlantske sigurnosti na jugoistoku Europe  - saopćio je Ured za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH. Dodaju da su na marginama Foruma planirani prijateljski susreti.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

U Sarajevu Forum o analizi trendova prijetnji i rizika od oružja za masovno uništenje

Ministarstvo odbrane BiH raspisalo konkurs za školovanje sedam kadeta na Vojnoj akademiji u Srbiji

Vodik od proizvodnje do potrošnje u industriji i prometu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu