Bosna i Hercegovina     | 02.06.2019. 12:16 |

Adamović: Trenutni problemi su posljedica neadekvatne primjene Zakona o VTSV-u

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 2. juna (FENA) - Bivši sudija Suda Bosne i Hercegovine i Vrhovnog suda Federacije BiH Vlado Adamović izjavio je danas da BiH ima zakonodavstvo koje daje preduslove da sudska vlast bude odvojena od politike, a da je ovo što je trenutno evidentirano kao problem posljedica neadekvatne primjene Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH.

Govoreći kao uvodničar na sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 o temi "Ne/uspjeh reformi sudske vlasti" Adamović je rekao da su sudije u BiH započele reforme uz pomoć stranaca, iako mnogi misle da je bilo obratno, ali ih nisu proveli u više etapa na zadovoljavajući način. 

- Apelujem da sudije i tužioci restartuju svoje ponašanje i krenu od početka kako bi sudsku vlast u BiH približili evropskim standardima - istakao je Adamović.

Dodao je da u posljednje vrijeme sudovi donose veliki broj oslobađajućih ili odbijajućih presuda, što je znak da optužnice nisu dobre pa je opće mišljenje da su tužilaštva trenutno najslabija karika u ovom sistemu. 

- Međutim, stanovitu odgovornost imaju i sudovi obzirom da postoji sudija za prethodno saslušanje i prethodni postupak, što je kontrola istrage i podignutih optužnica, i tu ima grešaka jer se vrlo često potvrđuju optužnice koje iz procesnih razloga ne bi trebale biti prihvaćene - pojasnio je Adamović.

Upitan o eventualnom vraćanju stranih sudija i tužilaca u bh. pravosudne institucije, Adamović je rekao da ne postoji potreba za tim.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Kantonalni sud u Novom Travniku obilježio 20 godina rada (VIDEO)

Karavelić na Krugu 99 o temi  'Opsada Sarajeva - neuspjeh genocidne namjere'

Lendo: Dan nezavisnosti jedan od najvažnijih datuma u historiji BiH (VIDEO)

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'