Bosna i Hercegovina     | 02.06.2019. 14:31 |

SDA: Spomenik Mihailoviću simbol civilizacijskog i moralnog posrnuća vlasti u RS

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 2. juna (FENA) - Stranka demokratske akcije saopćila je danas kako otkrivanje spomenika ratnom zločincu Draži Mihailoviću u Bileći predstavlja necivilizacijski čin koji ima za cilj nastavak širenja nacionalne i vjerske mržnje u entitetu RS.

Kako ističu iz te stranke slavljenje kolaboracioniste i zločinca koji je odgovoran za masovna ubistva i sistematske progone Bošnjaka i drugog nesrpskog stanovništva, predstavlja simbol moralnog posrnuća i civilizacijskog sunovrata vladajuće ideologije u entitetu RS.

Posebno je zabrinjavajuće, kako navode, što se spomenik četničkom zločincu otkriva u gradu u kojem je tokom proteklog rata kroz ponavljanje zločina faktički uništena bošnjačka zajednica na području Bileće.

- Punu odgovornost za bujanje trenutne prakse glorificiranja ratnih zločinaca i genocidne ideologije nose vladajuće strukture u entitetu RS, čiji su kadrovi i nosioci lokalne vlasti u Bileći. Niko ko podržava ratne zločince ne zaslužuje da bude predstavnik vlasti u ime jednog naroda - navodi SDA u saopćenju.

SDA poziva sve koji u Bosni i Hercegovini kroz bilo kakve projekte sarađuju, ili imaju u planu saradnju sa Općinom Bileća da preispitaju tu saradnju, imajući u vidu praksu slavljenja ratnih zločinaca što predstavlja ključnu prepreku izgradnji povjerenja i održive sigurnosti u BiH, kao i njenom napretku na putu integracije u moderne globalne asocijacije.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost SDA

Saopćenje za javnost SDA

SDA: Predsjedništvo BiH mora zbog antidržavnih laži smijeniti ambasadora Vujića

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo